Imagine 2014: Openingsceremonie

10-04-2014 13:06

De kop is er af, Imagine 2014, de 30e editie van het Festival voor de Fantastische Film, is van start. Tijdens de openingsceremonie is het thema van dit jaar toegelicht en de Carreer Achievement Award is uitgereikt aan Alejandro Jodorowsky.

Fantastic Science

Wetenschap en de fantastische film gaan al jaren hand in hand. Kleuren buiten de lijntjes, ontdekkingsreizen naar het onbekende en streven naar het ogenschijnlijk onbereikbare zijn zaken die zowel wetenschappers als filmmakers met elkaar gemeen hebben. Imagine 2014 staat in het teken van Fantastic Science. Naast het reguliere filmprogramma is ruimte voor de klassieker Ikarie XB1 door Jindrich Polák, kun je de eerste aflevering van Cosmos bekijken op het witte doek, staat er een horde Mad Scientists te wachten op hun moment van glorie en er zijn een aantal lezingen, workshops en een symposium gepland. Met de aankleding van Eye hebben de studenten van de HKU zich bemoeid. Het resultaat is onder andere een herinterpretatie van het periodiek systeem.

Alejandro Jodorowsky

Alejandro Jodorowsky behoort zonder twijfel tot een van de meest productieve creatievelingen die onze wereld kent. Binnen de cinema overstijgt hij met succes de genres en laat zich niet in een hokje plaatsen. Aanraders van zijn hand zijn titels als Sante Sangre en El Topo. Naast zijn filmwerk regisseerde Jodorowsky meer dan 100 theatervoorstellingen, schreef hij ruim 80 strips en graphic novels en 40 boeken, waaronder essays, poëzie, memoires en romans. De 85-jarige filmmaker zit niet stil en is op dit moment bezig met een vervolg op El Topo. Een bezige baas die dit jaar de Carreer Achievement Award toegekend heeft gekregen. Helaas heeft hij wegens ziekte verstek moeten laten gaan en kon Jodorowsky de award niet persoonlijk in ontvangst nemen. We zullen het moeten doen met een videoboodschap van zijn zoon, Brontis Jodorowsky.