Xite

Downloaden per direct verboden

11-04-2014 08:03

Illegale films, muziek of software downloaden is in Nederland vanaf nu strafbaar. Het Europees Hof oordeelde donderdag dat de thuiskopieheffing, die houders van auteursrecht hier voor moeten compenseren, onvoldoende is. “Met ingang van vandaag is downloaden uit illegale bron verboden”, zegt Wiebe Alkema, woordvoerder van justitie, tegen NU.nl

De houders van auteursrecht, zoals Stichting Brein, gaan over de handhaving van het verbod en dus niet de overheid. Het vizier van de stichting blijft zich wel richten op aanbieders van auteursrechtelijk materiaal en niet op downloadende gebruikers. “Dat beleid blijft onveranderd”, zegt directeur Tim Kuik op zijn website. Hij vervolgt: “Uiteraard is het daarbij wel van het grootste belang dat wij blokkering kunnen vorderen van de toegang tot hardnekkig illegale websites.”

Het downloaden van illegale films en muziek voor privégebruik werd vooralsnog toegestaan in Nederland, maar illegaal uploaden van auteursrechtelijk materiaal mocht niet. In de Nederlandse wet staat niet expliciet dat downloaden uit illegale bron is toegestaan, dus de wet hoeft volgens het ministerie niet te worden aangepast.