Xite

Jeroen van Koningsbrugge wil zijn typetjes terug

11-04-2014 08:51

Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven blijken nog altijd verwikkeld in een conflict met producent CCCP over de rechten van hun typetjes uit de tijd van het satirische programma Draadstaal. ”Ik denk er stiekem over er op termijn toch een zaak van te maken, al zal het ongetwijfeld een slepende kwestie worden. De typetjes die Dennis en ik creĆ«erden zijn ons intellectuele eigendom, geen bezit van het bedrijf”, zegt Van Koningsbrugge.

In het AD vertelt de cabaretier behoorlijk te balen dat het hem juridisch verboden is om in de nieuwe RTL-show ZaterdagavondJURK! een aantal door hemzelf ontwikkelde typetjes te mogen spelen. ”In onze nieuwe latenightshow ontbreken creaties die Dennis en ik er dolgraag hadden ingestopt. Maar helaas, dat kan niet.”

CCCP verbiedt Jeroen, Dennis en hun huidige producent Talpa om personages als Fred en Ria Onderbuik, de obese mannen Jan en Ferdi en homokoppel Lennert en Koos van stal te halen. Over deze typetjes ontstond een paar jaar geleden juridisch gedoe toen de mannen van Draadstaal (CCCP) overstapten naar NeonLetters (Talpa) en de Draadstaal-karakters niet mochten meenemen.

”Verbazingwekkend”, noemt Jeroen het geschil. ”Het personage Sayid bijvoorbeeld, een gastarbeider die worstelt met de Nederlandse taal en samenleving, bedacht ik op de middelbare school. Maar hij kwam pas bij Draadstaal op de buis. Sayid is dus van mij, niet van CCCP”, houdt Jeroen voet bij stuk.

(BuzzE)