Politiek

Fleur Agema (PVV) niet welkom op zorg-demonstratie

12-04-2014 12:05

PVV Kamerlid Fleur Agema is niet welkom op de demonstratie van Abvakabo/FNV deze zaterdag in Den Haag. De vakbeweging organiseert daar een ‘Zorgdebat’. Organisator Lilian Marijnissen (vakbondsvrouw, SP-raadslid en dochter van) wil de politica er niet bij hebben vanwege de ‘Minder, minder’ toespraak van Geert Wilders op verkiezingsavond. Dat schrijft Agema zaterdag in een column op ThePostOnline. Begin dit jaar was Agema nog wel welkom bij een demonstratie van de vakbond.

PVV (enigszins) in de ban gedaan door SP

De SP en PVV trekken in de Tweede Kamer vaak samen op tegen de bezuinigingen op de (ouderen)zorg. Begin deze maand kwam daar verandering in. Tijdens een debat over de kinderopvang wilde de SP niet dat de PVV een voorstel van de socialisten steunde. Wel kreeg de partij het verzoek voor te stemmen maar de handtekening van PVV’er Harm Beertema mocht niet onder het voorstel.

Die afgezwakte vorm van een cordon santiare strekt zich nu dus ook uit tot de vakbeweging. Agema vindt het opmerkelijk, schrijft ze in haar column:

“Ik kan het mis hebben hoor maar wat heeft ‘minder’ te maken met actie voeren tegen de plannen van het kabinet? Waarom wil dochter Marijnissen Agema niet meer op het podium hebben? Omdat de leden van Abvakabo/FNV geen PVV stemmen? Dat lijkt me sterk. Omdat Agema onlangs nog op een Abvakabo/FNV podium stond tussen Voortman en Roemer in? Dat zal toch niet. Omdat Agema niet bijna een miljard euro extra voor de zorg regelde dat VVD en PvdA met behulp van CDA, CU, GroenLinks en D66 schrapten? Omdat Agema tegen de sluiting van de verzorgingshuizen is, waar VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP voor zijn? Of omdat alleen PVV en SP van vader Marijnissen nog actief zijn tegen de zorgbezuinigingen?”

Agema: actie tegen plannen is nodig

Het kabinet wil gemeenten verantwoordelijk maken voor een groot deel van de langdurige zorg. Het gaat om de uitvoering van de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook het welzijnswerk wordt getroffen door de nieuwe wetgeving. Het Kabinet is naarstig op zoek naar een meerderheid in de senaat voor de plannen en onderhandelt inmiddels met delen van de oppositie. SP en PVV doen daar niet aan mee. Agema: “Tot ze er uit zijn moeten we natuurlijk zoveel mogelijk actie ondernemen tegen de plannen van het kabinet om ze op andere gedachten te brengen.”

Lees ook

Column – Deze bezuinigingen laten het zorgstelsel imploderen

Foto: Facebook FNV