Binnenland

‘Verklaring juweliersechtpaar Deurne via advocaat eenzijdig’

14-04-2014 14:35

Advocate Bénédicte Ficq noemt de lezing van collega Jan-Hein Kuipers over de fatale schietpartij bij de overval van een juwelierszaak in Deurne “prematuur”.

Mr. Kuijpers vertelde gisteren in het NOS Journaal dat de juweliersvrouw zeker drie keer  in “blinde paniek” had geschoten, nadat twee overvallers haar man dreigden te doden in de zaak. Als gevolg van deze schotenwisseling kwamen de twee overvallers om het leven. “Het kon niet anders”, zei Kuypers.

“Hoe kan Jan-Hein Kuijpers weten dat het zó is gegaan”, zegt de raadsvrouw van de nabestaanden van de twee dode overvallers. “Hij heeft de bewakingsbeelden niet gezien”, verklaart ze maandagmiddag tegenover ThePostOnline.  

Ballistisch onderzoek

“In Het Journaal suggereert Kuypers dat hij die beelden wél heeft gezien, maar dat kan niet, want die beelden zijn domweg nog niet afgegeven. Het OM moet bovendien eerst nog het onderzoek afronden naar de baan van de schoten. Dat dossier heeft Kuypers ook niet, omdat het nog niet af is. Zolang het dossier en het ballistische onderzoek nog niet beschikbaar zijn, lijkt het mij een beetje vroeg om op basis van de verklaring van de juweliersvrouw al conclusies te trekken.”

De advocate is op verzoek van de nabestaanden ingeschakeld om na te gaan of het juweliersechtpaar daadwerkelijk in noodweer dan wel noodweer exces handelde, toen ze werden belaagd door de twee mannen.  “De verklaringen van het echtpaar kunnen niet worden geverifieerd of weerlegd om de simpele reden dat andere getuigen dood zijn.” 

Dit weekend werd bekend dat de eigenaar van de juwelierszaak een strafblad heeft. Dit gegeven verandert vooralsnog niks aan de verdedigingstactiek van mr. Ficq. “Voor zover nu bekend heeft de vrouw geschoten dus dat speelt niet mee”, zegt ze.

Ficq heeft inmiddels verschillende haatmailtjes ontvangen vanwege haar werk voor de nabestaanden. Een van de overvallers had een Marokkaans paspoort. “Zo gaat dat hè”, reageert ze onderkoeld. “Ik sta verder niet te veel media te woord. Dat lijkt me beter.”