Buitenland

Militaire operaties Oost-Oekraïne begonnen

15-04-2014 10:00

De militaire operaties tegen separatisten in het oosten van Oekraïne zijn begonnen. Dat heeft de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov dinsdag volgens persbureau Interfax bekendgemaakt. De acties vinden plaats in de omgeving van de stad Donetsk. 

Uit de omgeving van de stad Slavjansk kwamen eerder vandaag meldingen van explosies en schotenwisselingen. Het gebouw van het dorpsbestuur in het dorp Andrejevka brandde in de nacht van maandag op dinsdag volledig af. Niemand raakte gewond, meldde het Russische persbureau Ria Novosti.

Ook in Kiev lopen de spanningen verder op: de pro-Russische presidentskandidaat Oleg Tsarov werd gemolesteerd.

Leider Nikolai van de ‘zelfverdedigingseenheden’ in Slavjansk zei eerder in de nacht dat er schoten en explosies waren gehoord in de stad, maar dinsdagochtend sprak hij dat tegen. “Alles is rustig”, zei Nikolai, die om veiligheidsredenen niet zijn achternaam gaf.

Wel zeggen meerdere mensen militaire voertuigen te hebben gezien die naar de stad reden.

Hulp van Poetin

Betogers hadden van de regering tot maandag de tijd gekregen om de gebouwen die ze sinds zaterdag bezet houden weer te verlaten, maar ze bleven zitten. De separatisten hebben de Russische president Vladimir Poetin om bescherming gevraagd. “Help ons zo veel als u kunt.”

Poetin wendde zich op zijn beurt tot zijn Amerikaanse collega Barack Obama. Die moet “alles doen wat in zijn macht ligt” om geweld en bloedvergieten in het oosten van Oekraïne te voorkomen.