Xite

Steeds drukker op fietspaden

22-04-2014 08:30

Er gebeuren steeds meer ongelukken op fietspaden in ons land, dit meldt VeiligheidNL, dat onderzoek deed naar ongelukken van fietsers en wielrenners. Vooral deze laatste groep belandt vaker op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Tot 2010 waren het er zo’n 2000 per jaar. In 2012 was hun aantal gestegen tot 4200.

“Het aantal botsingen tussen fietsers onderling nam met zo’n 40 procent toe”‘, aldus Casper Dirks van VeiligheidNL dinsdag. Het aantal botsingen tussen wielrenners onderling en tussen wielrenners en fietsers groeide nog sterker. Anderzijds daalde het aantal ongelukken waarbij fietsers botsten met een ander objecten zoals auto’s en obstakels licht.

“Het aantal fietsers lijkt toe te nemen, maar dat weten we niet zeker. Dit zijn wel indicaties dat het drukker wordt op de fietspaden”, zegt Dirks.

Het onderzoek richtte zich vooral op wielrenners. Zij gaven aan dat ongeveer een derde van alle ongelukken binnen de bebouwde kom gebeurt, dat het merendeel van de ongevallen plaatsvindt op een fietspad en dat daar door fietsers onvoldoende rekening wordt gehouden met elkaar.