Xite

DJ Rashad (34) overleden

28-04-2014 06:47

DJ Rashad, pionier van de zogenaamde ‘footwork’-stijl binnen de housemuziek, is zaterdagmiddag overleden. Een vriend trof het levenloze lichaam van de DJ en producer, wiens volledige naam Rashad Harden luidt, aan in diens appartement in Chicago. De politie heeft bevestigd dat Hardens dood waarschijnlijk is veroorzaakt door een overdosis drugs. De formele autopsie vindt echter pas maandag plaats. DJ Rashad werd 34 jaar.

In 2012 was Rashad op het Lowlands-festival te horen. Afgelopen jaar stond hij op het Amsterdamse zomerfestival Appelsap en in juli aanstaande stond hij samen met DJ Spinn op het Belgische Dourfestival geprogrammeerd.

Rashad Harden begon samen met schoolvriend en collega Morris Harper, alias DJ Spinn eind jaren negentig met DJ-en en het maken van mixtapes. Samen stonden zij enkele jaren geleden ook aan de basis van de snelle housevariant die ‘footwork’ genoemd wordt.

Afgelopen jaar verscheen bij het Engelse label Hyperdub DJ Rashads meest recente album Double Cup, dat zeer goede recensies kreeg. November jongstleden werd DJ Rashad naar aanleiding van die plaat geïnterviewd door het invloedrijke Amerikaanse muziek-webzine Pitchfork. Op de vraag waar hij – bij al zijn reizen over de wereld – de beste marihuana kocht, antwoordde hij: “Niet in Amsterdam! Londen heeft goeie shit, Kopenhagen ook, Zweden. Bijna overal wel, eigenlijk. Wacht even… Parijs heeft geen goeie shit, alleen maar van die brokjes paardenpoep-hasj. En in Kroatië was ook geen wiet. Maar ik voel mij niet geschoffeerd als er niks te krijgen is, hoor. Maar ja, indien wel, dan graag.”