Muziekmoment week 18

28-04-2014 16:04

Komende week staan er weer een paar mooie releases op stapel. In verband met bomen en een bos en het niet meer zien, zet Cedric van der Ploeg in Muziekmoment de beste releases op een rijtje. Dit keer: Mac DeMarco en MTT.

Damon Albarn – Everyday Robots

everyday_robots_album_packshot_high_res_3
Genre: rock
Het muzikale brein achter bands als de Gorillaz en Blur, Damon Albarn, komt deze week zijn eerste soloplaat. Spannend voor veel muziekliefhebbers, aangezien de bands die hij formeerde experimenteerden met een groot scala aan genres. Everyday Robots is kort door de bocht een protestplaat, waarop Albarn zijn frustraties uit over smartphonegeweld dat ons dagelijks leven langzaam overneemt. Albarn laat de luisteraar dichtbij zijn ziel, wat het zowel spannend als oprecht maken. Muzikaal gezien geldt dit ook. Albarn zingt intiem en helder. De begeleidende muziek is ontroerend en beklemmend en blijft de hele plaat intrigeren. Everyday Robots is een subtiel en persoonlijk album.

Eels – The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett

Eels-The-Cautionary-Tales-Of-Mark-Oliver-Everett
Genre: rock
Eels rost maar door met nieuwe albums: de vijfde in vijf jaar tijd ligt sinds kort in de schappen. Na het behoorlijk stevige vorige album Wonderful, Glorious is het nu tijd voor een ingetogen en breekbaar geluid. Op The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett neemt frontman Mark Everett je mee langs de fouten die hij in zijn leven maakte. Zijn levenservaring vloeit door in de teksten en via de teksten door in de muziek. De akoestische gitaarpartijen die worden bijgestaan door strijkers en een Everett die rauw en haast afgemat klinkt maken The Cautionary Tales Of Mark Oliver Everett een pittig album, dat na enkele keren luisteren mooier en mooier wordt.

Cedric van der Ploeg is doordeweeks student journalistiek en in het weekend adviseert hij je in Plato Leiden over de beste nieuwe muziek. In Muziekmoment recenseert hij de beste cd’s die hij de zaterdag daarvoor is tegengekomen.