Politiek

Schulz: ‘Euroscepsis is haat, xenofobie, antisemitisme’

28-04-2014 22:13

De anti-Europese en eurosceptische partijen in de Europese Unie bieden geen oplossingen voor de huidige problemen. Dat stelden de kopstukken van de grote Europese politieke families maandagavond in Maastricht tijdens hun eerste debat in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen eind mei.

De sociaaldemocraat Martin Schulz waarschuwde dat dergelijke partijen alleen maar staan voor haat, xenofobie en antisemitisme. Zij geven de schuld voor alles aan zondebokken. Om te voorkomen dat zij nog succesvoller worden, moeten “we de democratische meerderheid mobiliseren”, aldus de Duitser.

De liberaal Guy Verhofstadt vindt het belachelijk dat de eurosceptische partijen stellen dat het helpt om je binnen je nationale grenzen terug te trekken. De grote problemen kunnen juist alleen Europees worden aangepakt, stelde de Belg.

De Luxemburgse christen-democraat Jean-Claude Juncker benadrukte niet samen te willen werken met de extremistische en populistische tegenstanders van Europese integratie. Hij gaf echter toe dat er ook binnen de Europese beweging van christen-democraten en conservatieven euroscepsis voorkomt.

Hij nam daarbij uitdrukkelijk afstand van de uitlatingen van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi. Diens partij Forza Italia voert een duidelijke anti-Duitse en daarmee anti-Europese verkiezingscampagne. Enkele dagen geleden stelde Berlusconi nog dat “voor de Duitsers de concentratiekampen nooit hebben bestaan”.

Juncker had de uitlatingen eerder maandag al weerzinwekkend genoemd.

Het is de bedoeling dat een van de ‘topkandidaten’ na de verkiezingen in mei de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. Verhofstadt zei in het debat – waaraan ook Ska Keller van de Groenen deelnam – dat het “het einde van de Europese democratie” zou betekenen als straks een outsider commissievoorzitter wordt.

Naar verluidt wil de machtige Duitse bondskanselier Angela Merkel haar Franse politieke geestverwante Christine Lagarde – nu chef van het Internationaal Monetair Fonds – naar voren schuiven voor de post.

Schulz zei dat hij niet voorzitter van de Europese Commissie wil worden als dat in achterkamertjes besloten moet worden. Volgens Europese afspraken moet nu voor het eerst bij de benoeming van de baas van de commissie rekening worden gehouden met de uitslag van de verkiezingen.

Voorheen gebeurde het invullen van de poppetjes buiten het EU-parlement om.

Anp