Binnenland

‘Ik wil net als ieder mens gewoon de bus kunnen pakken’

29-04-2014 11:22

Het College voor de Rechten van de Mens maakte maandagmorgen kenbaar dat zij vinden dat vervoersbedrijf Veolia een gehandicapte reizigster discrimineert. De dame in kwestie, Paula (51), reageert tegenover ThePostOnline.nl

Bilaterale vestibulopathie

“Ik lijd aan bilaterale vestibulopathie, wat ervoor zorgt dat ik mijn evenwicht niet kan houden. Daarom ben ik gekluisterd aan mijn rolstoel. Ik heb mijn hele leven lang graag gereisd en maak al dertig jaar gebruik van het openbaar vervoer. Sinds vijf jaar zit ik in de rolstoel, dus de buschauffeurs hebben mij allemaal nog zien lopen.”

“Aangezien de elektrische platen slecht functioneren (Veolia noemde ze gisteren zelf ‘notoir onbetrouwbaar’, JB.) heb ik hulp nodig om de bus in te komen. Dat geldt met name voor de kleine stadsbussen, die ik het meest gebruik. Buschauffeurs van Veolia helpen me niet, ik moest regelmatig door andere passagiers geholpen worden. Dat is toch te gek voor woorden?”

‘Ik wil als ieder mens gewoon de bus kunnen pakken’

“Ik wil net als ieder ander mens gewoon de bus kunnen pakken wanneer ik dat wil en niet een uur van te voren moeten bellen. Een alternatief zou de taxi van de gemeente kunnen zijn, maar dan moet je ook bellen en heb je kans dat je eerst de halve stad door wordt gereden. Bovendien is er altijd een half uur speling qua wanneer ze komen. Dan komen ze bijvoorbeeld tussen 11.30 – en 12.00 uur. Ik moet dan vanaf de zesde verdieping komen dus zorg dat ik om 11.30 uur buiten sta. Sta je zo maar een half uur te wachten. Dat is dus geen fijne optie, ik wil gewoon met de bus kunnen.”

“De klacht is twee jaar geleden al ingediend, inmiddels woon ik zelf in Brabant waar het een stuk beter is geregeld. De chauffeurs zijn vriendelijk en helpen me graag. Dat komt wellicht ook door het krappe tijdschema waar Veolia mee rijdt. Er zit maar twee minuten speling in hun schema’s, waardoor elk oponthoud zorgt voor vertraging. Mensen kunnen dan gemakkelijk hun overstap missen. Dat is in Brabant gelukkig een wereld van verschil.”

Gaat om álle rolstoelgebruikers in Limburg

“Persoonlijk reis ik nu dus minder door Limburg, maar ik heb de klacht niet alleen voor mijzelf ingediend. Het gaat om alle mensen met een rolstoel in Limburg. Veolia zegt dat ik de enige ben die een klacht heeft ingediend, maar ik heb ook verhalen gehoord van mensen die gewoon de bus niet meer pakken omdat het hopeloos geregeld is. Ik heb het lef gehad deze klacht in te dienen en ben blij met de uitkomst.”

Lees ook:
Veolia discrimineert gehandicapte reizigster