Binnenland

Jeugdzorg sleept Arnold Heertje voor rechter

29-04-2014 10:06

Bureau Jeugdzorg Amsterdam sleept publicist Arnold Heertjevoor de rechter. De jeugdbescherming eist dat Heertje en de site twee van haar medewerkers uit de publiciteit houden. Heertje openbaarde begin april de namen van de twee gezinsmanagers in een column op de website van RTL Nieuws. GeenStijl nam de personalia over. 

RTL verwijderde de namen, maar GeenStijl weigert dat. Zie update.

ureau Jeugdzorg Amsterdam sleept publicist Arnold Heertje voor de rechter. De jeugdbescherming eist dat Heertje twee van haar medewerkers uit de publiciteit houdt. Heertje openbaarde begin april de namen van de twee gezinsmanagers in een column op de website van RTL Nieuws. Het kort geding dient donderdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Hoogleraar en columnist Arnold Heertje trekt al langer publiekelijk van leer tegen de jeugdhulpverlening. In zijn column op rtlnieuws.nl spreekt hij van de ‘ontvoering’ van een jongetje uit Amsterdam eind 2013: ‘Er wordt uitvoering gegeven aan een programma van geestelijke kindermishandeling, uitgevoerd door hardvochtige leken. De jongen is diep ongelukkig doordat hij in feite als een jeugdgevangene wordt behandeld en geïsoleerd.’

Ook hekelt hij de uithuisplaatsing van twee kinderen in Zutphen.

RTL verwijderde de namen een dag later op verzoek van de jeugdhulpinstantie. Website GeenStijl nam de personalia over en weigerde die in eerste instantie te verwijderen. Daarop spande Jeugdzorg ook een zaak aan tegen de site, maar de partijen kwamen tot een schikking. “Zij hebben de namen inmiddels weggehaald”, aldus een woordvoerster van Bureau Jeugdzorg.

Volgens de instantie lijden de medewerkers schade doordat zij met naam en toenaam worden genoemd. “Zij werken niet op persoonlijke titel. We willen onze medewerkers beschermen en hopen een signaal af te geven voor de toekomst.”

Heertje liet dinsdag weten het kort geding zeer toe te juichen. “Ik ben blij dat ik op deze manier de kans krijg onder de aandacht te brengen wat er voor afschuwelijks gebeurt op het gebied van jeugdzorg in Nederland. Ze eisen dat ik vanaf nu mijn mond houd, maar ik ben niet iemand die zich de mond laat snoeren. Ik ben niet van plan daarvoor te buigen.”

Anp