Nederlandse jihadist opgepakt na reis naar Syrië

30-04-2014 06:49

Voor het eerst is een Nederlander opgepakt omdat hij in Syrië heeft gevochten. Dat meldde het Openbaar Ministerie dinsdag. De 20-jarige Amsterdammer werd vorige week gearresteerd. Hij zou ,,tot terreur opruiende teksten” bij zich hebben gehad en een reis naar Syrië hebben voorbereid. De man wordt niet verdacht van ronselen van anderen voor de jihad.

Eerder waren enkele Nederlanders tegengehouden toen ze op weg waren naar het Arabische land.

Een rechter besliste vrijdag dat de Amsterdammer 2 weken langer vast kan blijven zitten. Hij zit vast onder beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof laat het ANP via zijn woordvoerder weten dat hij door het OM nauwkeurig op de hoogte is gehouden van de gang van zaken. Schoof meldde eerder al dat er een aantal onderzoeken liep naar jihadstrijders. Volgens Schoof is het goed dat dat nu concreet tot resultaat heeft geleid.

Justitie kan niet aangeven wanneer de Amsterdammer naar Syrië is gegaan, wanneer hij is teruggekeerd, voor welke groepering de man heeft gevochten en of hij al eerder met justitie in aanraking is geweest. Het is niet duidelijk of hij een nieuwe reis naar Syrië voorbereidde, of dat hij nu is opgepakt voor de reis die hij al heeft gemaakt.

(ANP)