Politiek

PVV wil Kamer terugroepen van reces

30-04-2014 09:25

PVV-leider Geert Wilders wil de Tweede Kamer terugroepen van het meireces voor een debat met premier Mark Rutte. Aanleiding is het bericht in de Volkskrant woensdag dat Rutte in juni 2012 tegenover EU-president Herman Van Rompuy gedreigd zou hebben dat Nederland de eurozone zou verlaten. 

Wilders: ,,Eerder was hij nog tegen het PVV-voorstel de Eurozone te verlaten maar nu blijkt hij er zelf voorstander van te zijn geweest. Dat is een absolute doorbraak. Het is belangrijk hier snel over te debatteren in de Tweede Kamer, deze week nog!”

Wilders heeft Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg gevraagd de Kamer terug te halen van het reces, dat gepland staat tot 12 mei.

De SP steunt het verzoek van Wilders. ,,Hier moet op korte termijn helderheid over komen”, zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. ,,Premier Mark Rutte ontkent het verhaal, en dat snap ik wel, maar dit raakt aan de geloofwaardigheid van het Nederlandse bezuinigingsbeleid.”

Volgens Van Bommel had Rutte met zijn dreigement over de euro moeten doorbijten, ,,dan werd Nederland nu niet kapot bezuinigd”. Van Bommel wijst erop dat het dreigement van Rutte speelde in dezelfde tijd dat SP-leider Emile Roemer werd weggehoond omdat hij zei dat hij een boete van Brussel vanwege een te hoog begrotingstekort niet zou betalen als hij premier zou zijn.

Van Bommel verwacht dat de Kamercommissie Europese Zaken in eerste instantie besluit of een deel van de Kamer inderdaad wordt teruggeroepen van reces voor een debat. ,,Als we het niet nu in het reces doen, ziekt dit twee weken door en zitten we meteen heel dicht op de Europese verkiezingen van 22 mei.”

Als het tot een debat komt tussen de fractiespecialisten, kan dat leiden tot het indienen van moties. Als daar een motie van wantrouwen tegen Rutte bij zit, zal de voltallige Kamer terug moeten zijn van reces omdat over moties van wantrouwen meteen moet worden gestemd.

De Kamer onderbrak het reces voor het laatst vorig jaar augustus, voor een debat van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken over de situatie in Syrië.

Anp