Binnenland

Rob Geus: ‘Situatie in NS-treinen schokkend en verontrustend’

30-04-2014 13:54

De schoonmakers die normaal gesproken de treinen van de NS voor u schoonmaken, staken nog altijd. De NS overweegt inmiddels om kantoorpersoneel in te zetten om de treinen schoon te maken, zo lang de acties nog duren. Ook roept de NS reizigers op om zelf hun afval mee naar buiten te nemen. De treinen worden met de dag smeriger, de situatie voor de reiziger met de dag minder comfortabel. De vraag is of de treinen behalve smerig, ook ongezond zijn voor de reiziger. We vroegen het aan Smaakpolitie-Rob Geus én de GGD.

‘Situatie is schokkend en verontrustend’

Rob Geus: “Hier word ik verre van vrolijk van. Hoewel ik zelf nog niet op het plaats delict ben geweest, kan ik wel zeggen dat ik de foto’s schokkend en verontrustend vind. We hebben alweer een aantal weken behoorlijke temperaturen, wat de situatie natuurlijk niet bevordert. Er kunnen allerlei schimmels gaan groeien die niet bevorderlijk zijn voor de luchtwegen. Om nog maar te zwijgen over ongedierte. De deuren van de trein gaat open en dicht en muizen hebben een goede neus. Wanneer we muizen en andere beesten in de trein krijgen bereiken dan is het hek van de dam.”

“Wat ik nog wel even wil aangeven, is dat de consument dit uiteindelijk zelf veroorzaakt. Wat een mentaliteit, zo laat je je eigen woonkamer toch ook niet achter? Het is een gedragsregel dat wanneer mensen in een smerige ruimte komen, ze ook minder moeite doen om het zelf schoon te houden. Ook als de prullenbakker vol zijn, kun je je eigen rommel mee naar buiten nemen.”

‘NS staat voor grote uitdaging’

“De NS staat voor een grote uitdaging. Als dit niet snel wordt opgelost kan het een behoorlijk groot probleem worden. Wat ranzig, de stank moet ondraaglijk zijn. Ik zou niet meer in zo’n wagonnetje gaan zitten.”

Reactie GGD Amsterdam

Woordvoerder Sanne van Meeteren: “De huidige situatie brengt volgens ons geen directe gezondheidsrisico’s met zich mee, zo lang mensen het niet aanraken of in hun mond stoppen. Mensen die met kinderen reizen zullen daar dus op moeten letten, om bijvoorbeeld maagklachten te voorkomen.”