Crackburgemeester Toronto gaat afkicken

01-05-2014 06:37

De omstreden burgemeester van Toronto, Rob Ford, gaat zich laten opnemen in een afkickkliniek. Hij is naar eigen zeggen ,,klaar om een pauze te nemen” in de verkiezingscampagne voor het burgemeesterschap en ,,hulp te zoeken.”

Dat meldden Canadese media woensdag (lokale tijd) op basis van Fords advocaat. Aanleiding voor zijn onmiddellijke vertrek is een opname waarop hij zich al tierend en vloekend uitlaat over zijn vrouw en zijn verkiezingsopponent Karen Stintz. Ook zou er een filmpje zijn opgedoken waarin te zien is dat hij zaterdagochtend bij zijn zus thuis crack rookte.

De burgemeester ligt al langer onder vuur in Canada. Onder meer omdat hij eerder al crack had gerookt en weleens dronken achter het stuur kroop. Ook zou hij weleens een prostituee hebben bezocht. De gemeenteraad van Toronto ontnam hem daarop een groot deel van zijn bevoegdheden.

Ondanks de opstapelende schandalen besloot Ford zich verkiesbaar te stellen voor een tweede termijn als burgemeester van Toronto. De verkiezingen worden in oktober gehouden. Hoewel Ford zich nu terugtrekt uit de campagne, blijft hij wel op het stembiljet staan.

(ANP)