Opinie

Leve de stemfie; want een verbod is veel erger

02-05-2014 13:09

Het was 596 dagen nadat ik mijn voorlopig enige stemfie maakte, dat de rechtszaak van ‘Stichting Bescherming Burgerrechten’ tegen hetzelfde fenomeen diende. Tom Louwerse is het op politicologenblog Stuk Rood Vlees met die club eens. Stemfie’s vormen een bedreiging voor het stemgeheim. Hij meent dat mensen (lees: vrouwen) ‘door een partner met extreme opvattingen, misschien door de dominee of de imam, misschien door een corrupte politicus’ gedwongen zouden kunnen worden te bewijzen dat ze de juiste stem hebben uitgebracht door dat te bewijzen met een fotootje.

‘Fuck, helemaal fout!’

Aan het eind van datzelfde blogje ontkracht hij echter z’n verhaal. Het is mogelijk een vakje rood te kleuren, een foto van het formulier te maken en daarna ‘Fuck, helemaal fout’ te roepen. Dan lever je het eerste stemformulier in en krijg je een nieuwe.

Het andere argument tegen de vermeend onvrijwillige schending van het stemgeheim luidt dat je moeilijk kunt ontkennen X te hebben gestemd nadat je een foto hebt gepubliceerd waarop staat dat je X hebt gestemd. Ja, en? Ga dan niet stemmen. De kans dat je je gaat schamen voor niet stemmen is vele malen minder groot dan de kans dat je een partij aan de macht helpt die alle standpunten waar jij voor was, verkwanselt. En, zoals gezegd, is het mogelijk om een stemfie te faken of er zelfs twee te maken omdat je recht hebt op een herkansing om te stemmen als je – om wat voor reden ook – de eerste poging verprutst.

Controle in het stemhokje?

stemfieWaar de koene ridders voor het stemgeheim geen rekening mee houden is technologie. Bijgaande stemfie avant la lettre is gemaakt met een 7 inch tablet. Die is nu stuk. De opvolger van die tablet is een 4.3 inch smartphone die me 40 euro minder heeft gekost en waarop twee betere camera’s zitten. Voor 80 dollar kun je een google glass maken en de Google contactlenzen zijn onderweg. Een eventueel stemfieverbod handhaven wordt hoe langer, hoe lastiger en hoe invasiever. En als we dan toch in extreme voorbeelden moeten denken zoals de auteur van Stuk Rood Vlees doet, ik verkeer liever met een SGP-imam dan dat ik mij in het stemhokje laat controleren/intimideren door iemand van de overheid.

Vergeet de volmachten niet

Wie zich druk maakt om onder druk of dwang uitgebrachte stemmen kan zich trouwens beter gaan bekommeren om volmachten. En laat de Stichting Bescherming Burgerrechten zich druk gaan maken om de NSA/AIVD of zo.

Petra Kramer heeft ook een eigen weblog: Meedogenloos.