Veel slachtoffers bij aanslag Nigeria

02-05-2014 06:52

Door een explosie in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja zijn donderdag zeker 15 doden en veel gewonden gevallen. Tenminste 11 mensen zouden er ernstig aan toe zijn. Het gaat waarschijnlijk om een autobom die afging in de buurt van een politiebureau, aldus de BBC.

De ontploffing deed zich voor in de buitenwijk Nyanya. Daar zijn op 14 april ook al 70 à 100 doden gevallen bij een aanslag op een busstation.

Het is niet duidelijk wie achter de nieuwe explosie in Abuja zit. De verantwoordelijkheid voor de aanslag in april is opgeëist door de militante islamistische groepering Boko Haram. Die zaait al jaren dood en verderf in het dichtbevolktste land van Afrika. Alleen al afgelopen jaar zijn meer dan 1500 mensen het slachtoffer geworden van Haram-strijders.

De aanslag brengt de Nigeriaanse regering in grote verlegenheid. President Johathan had eerder juist een grote beveiligingsoperatie aangekondigd, omdat Abuja volgende week het toneel is van een top waar Afrika’s economische perspectieven voor de toekomst worden besproken. Ruim 6000 soldaten en politieagenten zouden hiervoor op de been zijn.

Bovendien staan de overheid en veiligheidsdiensten in het Afrikaanse land onder druk sinds de bloedige bomaanslag van 14 april en de ontvoering van ruim 200 schoolmeisjes. Een aantal meisjes wist te ontsnappen maar de meesten zijn nog altijd vermist nadat ze door gewapende militanten uit een school werden gehaald.

(ANP)