‘Geen invasie Rusland in Oekraïne’

06-05-2014 07:52

NAVO-commandant Philip Breedlove denkt dat Rusland niet zal besluiten tot een inval in het oosten van Oekraïne. Moskou zal zijn doelen op andere manieren kunnen bereiken, zei hij in een toespraak in de Canadese hoofdstad Ottawa.

Breedlove voegde eraan toe dat het te vroeg is om te zeggen of speciale eenheden van de Russische strijdkrachten raketten op helikopters van het Oekraïense leger hebben afgevuurd. De afgelopen dagen zijn zeker drie van die helikopters neergehaald. Breedlove benadrukte wel dat hij er zeker van is dat die speciale Russische eenheden in Oekraïne aanwezig ziin.

Tot een week geleden dacht Breedlove nog dat de Russische president Vladimir Poetin zijn troepen Oekraïne in zou sturen om een brug te bezetten tussen Oekraïne en het schiereiland de Krim, waar de bevolking in maart bij een omstreden referendum koos voor aansluiting bij Rusland. Via die brug zou het Russische leger volgens de NAVO-commandant dan mogelijk richting de havenstad Odessa in Oekraïne trekken.

Maar daar denkt Breedlove inmiddels anders over. ,,Dat is nu niet meer het meest voor de hand liggende scenario”, zei de legerleider.

(ANP)