Hoge straffen voor militairen Congo

06-05-2014 06:44

Een krijgsraad in de Democratische Republiek Congo heeft twee militairen veroordeeld tot levenslang voor hun rol bij de massaverkrachtingen in de plaats Minova. Nog eens 24 militairen kregen straffen van 10 tot 20 jaar en 13 officieren werden wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Dat heeft een van de advocaten maandag laten weten.

Militairen van het Congolese regeringsleger vergrepen zich eind 2012 2 dagen lang bij het Oost-Congolese Minova aan zeker 93 vrouwen en 33 meisjes. De jongste slachtoffers waren 6 jaar. Duizenden burgers ontvluchtten het gebied, waar toen hevig werd gevochten tussen het ongedisciplineerde leger en de rebellengroep M23. Een van de twee militairen is veroordeeld voor verkrachting, de ander voor moord. Beiden zijn uit het leger ontslagen.

De 24 militairen zijn niet voor verkrachting veroordeeld, maar voor plundering en het niet opvolgen van het bevel om hun kamp niet te verlaten.

De Congolese justitie heeft lang gewacht met de bestraffing van de militairen. De Britse en Amerikaanse ambassadeur drongen een half jaar geleden nog aan op hun berechting, maar de Congolese autoriteiten zeiden toen dat de zaak vertraging had opgelopen doordat er onvoldoende verklaringen van getuigen waren.

(ANP)