Binnenland

CIDI: Wilders ‘heult’ met verkeerden

07-05-2014 07:59

Met updates – Volgens Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), ‘verloochent’ PVV-leider Geert Wilders zijn principes door met extreemrechtse en openlijk antisemitische partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ de samenwerking te zoeken in Europa. Dit schrijft De Telegraaf.

“Het is verontrustend dat Wilders als een blad aan een boom is omgedraai”, aldus Voet. “Altijd heeft hij gezegd niet met extreemrechts in zee te gaan, maar dat gebeurt nu toch. Het is een glijdende schaal”.

Wilders stelt in een reactie ’niet bang’ te zijn om met extreemrechts in een hoek te worden geplaatst, maar wil verder niet op de kwestie in gaan.

Update 09.43

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans steunt de oproep van het CIDI. Hij schrijft op Facebook:

 

Update 11.30 – De PVV en haar mogelijke bondgenoten uit andere EU-landen halen zeker 38 zetels bij de Europese parlementsverkiezingen eind mei. Dat stelt het onafhankelijk instituut VoteWatch Europe woensdag in zijn jongste voorspelling van de uitslag.VoteWatch noemt zeven anti-Europese en eurokritische partijen die met elkaar zouden kunnen gaan samenwerken in het nieuwe EU-parlement van 751 zetels. Behalve de PVV en het Franse Front National zijn dat Lega Nord (Italië), de Oostenrijkse FPÖ, Vlaams Belang, de Zweedse Democraten en de Slovaakse SNS. Als zij een anti-Europese fractie vormen, wordt die vrijwel even groot als twee andere blokken rechts van de christendemocraten, verwacht VoteWatch.

Lees ook

Joods Nederland neemt afstand van Geert Wilders en de PVV