Ilse en Waylon door naar finale

07-05-2014 06:35

Ilse DeLange en Waylon hebben dinsdagavond de finale van het Eurovisiesongfestival gehaald. Ze slaagden er met hun gelegenheidsband The Common Linnets in bij de eerste tien te eindigen in de eerste halve finale in de B&W Hallerne in Kopenhagen. Hiermee zit Nederland voor het tweede jaar op rij in de eindstrijd, die zaterdag plaatsvindt.

Het duo zong het liedje Calm After The Storm en stond als 14e van de 16 kandidaten op het podium. Tien deelnemende landen gingen door naar de finale. Naast Nederland kwalificeerden ook Montenegro, Hongarije, Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, San Marino, Oekraïne, Zweden en IJsland zich. Het bleef tot het eind spannend of The Common Linnets met hun intieme optreden door waren, want Nederland werd pas als negende genoemd. De zanger en zangeres reageerden uitzinnig van vreugde.

De uitslag werd bepaald aan de hand van de stemmen van miljoenen tv-kijkers en namens alle 37 landen een vijfkoppige vakjury, die al op basis van de generale repetitie maandagavond haar punten had uitgedeeld. Namens Nederland zaten platenbaas Tony Berk, musicalacteur Freek Bartels, 3FM-dj Sander Lantinga en oud-songfestivaldeelneemsters Ruth Jacott en Marlayne Sahupala in de jury.

Vorig jaar zong Anouk Nederland voor het eerst in 9 jaar weer in de finale. Met het nummer Birds eindigde ze in het Zweedse Malmö op de negende plek. Het is de tweede keer dat ons land een deelnemer naar het liedjesfestijn stuurt zonder de voorronde van het Nationaal Songfestival.

Donderdag is de tweede halve finale, waarin nog eens tien landen doorgaan naar de finale. Naast Denemarken, dat vorig jaar met zangeres Emmelie de Forest won met het liedje Only Teardrops, zijn Italië, Engeland, Spanje, Duitsland en Frankrijk al direct geplaatst voor zaterdag.

Het Eurovisiesongfestival is de grootste muziekcompetitie ter wereld. Vorig jaar keken 170 miljoen mensen naar het evenement. Het is de derde keer dat Denemarken de organisatie op zich neemt.

(ANP)