Zuid-Afrika naar de stembus

07-05-2014 09:00

Meer dan 25 miljoen Zuid-Afrikaanse kiezers kunnen woensdag in een van de 22.000 stembureaus of enkele tientallen mobiele stembussen hun stem uitbrengen voor de vijfde presidentsverkiezingen sinds de val van het blanke minderheidsregering bewind 20 jaar geleden.

De winnaar wordt naar verwachting net als bij vorige verkiezingen de kandidaat van de partij die Zuid-Afrika sinds 1994 regeert, het ANC (African National Congres). Dat is de huidige president van het land, Jacob Zuma. Hij wil herkozen worden ondanks een reeks schandalen en flaters.

Veel vooral jongere stemgerechtigden hebben zich volgens waarnemers helemaal niet als kiezer geregistreerd. Tal van ANC-kiezers zullen Zuma woensdag in de steek laten, maar alle peilingen wijzen erop dat hij het met ‘slechts’ 63 procent toch ruim haalt.

Een klein maar fel deel van de ANC-aanhang vindt dat de partij het land heeft verkocht aan kapitalisten. Zij stemmen woensdag waarschijnlijk op Julius Manema. Deze uit het ANC gezette radicaal zou met zijn Economische Vrijheidsstrijders (EFF) op zeker 4 procent kunnen rekenen.

De belangrijkste oppositie wordt gevormd door de liberale Democratische Allliantie (DA) van de blanke presidentskandidate Helen Zille. Zij zou volgens peilingen voor de DA grote winst boeken, maar uiteindelijk toch de 25 procent niet halen. Voor veel zwart-Afrikaanse kiezers is de DA een ‘blanke’ partij. Het blanke aandeel van de bevolking is al heel lang dalende en is nu nog geen 9 procent. Bijna 80 procent van de 53 miljoen inwoners is zwart-Afrikaans.

(ANP)