Nieuws

Ook dochter vermoorde diplomate in Cambodja overleden

08-05-2014 10:12

De tien meest spraakmakende verhalen deze ochtend voor u gebundeld in het ochtendgebed.

NRCQ levert beste nieuwsbrief

Nieuwsbrieven van de kranten zijn post-moderne knipseldiensten. De beste in zijn soort is NRCQ. Q komt met drie nieuwe inzichten: 1) Hoewel steeds minder Amerikanen zich een huis kunnen veroorloven, werden er nog nooit zoveel million-dollar homes verkocht als de afgelopen maanden. 2) Bastion Hotels eist dat de arbeidsinspectie stopt met het intimideren van zijn Oost-Europese schoonmaakpersoneel. Volgens de inspectie is het juist de hotelketen die zijn eigen personeel intimideert. 3) Geen goed idee voor een internet-startup? Kopieer een goedlopende website en verplaats ‘m naar Azië. Bij het FD Nieuwsdienst is het allemaal voorspelbaarder: Dit was nog wel een leuk berichtje: Het gaat iets beter met de economie want de ziekenboeg van de banken raakt ietsje leger.

Waarom worden we nu pas wakker over Boko Haram?

Ineens willen we alles weten over de moordmachine Boko Haram. Waarom nu pas? Deze islamitische killers terroriseren Nigeria al  een decennium.

Alibaba is grootse beursgang ooit

Omdat we in Nederland vooral lekker kneuterig met onszelf en met de buren bezig zijn, vergeten we dat er in elders in de wereld vaak geld wordt verdiend met simpele ideeën. Alibaba is de Chinese marktplaats maal een miljard. En ook een Amazon maal een miljoen. Alibaba gaat naar de beurs. De grootste beursgang ooit. Goed overzichtsverhaal in The Wall Street Journal.

Oud-scheids Frans Derks geen fan van Björn Kuijpers

Frans Derks, de leukste ex-scheidsrechter uit de vaderlandse geschiedenis, is geen fan van van Björn Kuijpers, de arbiter die de Champions League finale mag fluiten, zegt hij in De Volkskrant. Hij vindt hem een kaartentrekker. ’Volgens mij houdt hij niet van het spelletje. In 22 jaar heb ik veertien (rode) kaarten getrokken, bij Kuijpers wordt dat aantal vaak al binnen een paar wedstrijden gehaald. Geef mij maar Pieter Vink, die laat tenminste voetballen.’ Dat wordt lachen dan. Real Madrid staat in de finale tegen Atletico Madrid. Bij Real staan aardig wat slagers met een rode kaarten reputatie in het veld.

Zoon van VPRO-baas ontspoorde en werd moordenaar

Morgan Scheurs is de zoon van Huib Scheurs, een bekende figuur in intellectueel Nederland. Scheurs richtte de Nederlandse Popunie op en was onder meer directeur van Paradiso en weekblad De Groene Amsterdammer. Met dienstverbanden bij de VPRO en opinieblad Opinio en tegenwoordig als eigenaar van een boekhandel behoort hij tot de culturele bovenlaag van Amsterdam. Zijn zoon Morgan ontspoorde en vermoordde in Brussel een alleenstaande moeder. Revu volgde het proces en brengt een huiveringwekkend verhaal over het verrotte leven van Morgan Scheurs. ’In zijn verhoor door de politie vertelde Huib Schreurs dat ze de vat op hun zoon verloren in diens pubertijd. Zijn moeder vertelde dat ze ‘verpletterd’ waren nadat ze in de brugklas te horen kregen dat Morgan ‘geen aangename jongen was’. Na een mislukte schoolcarrière gaat Morgan op zijn 18de naar Frankrijk. Hij werkt ongeveer een half jaar in een café van kennissen van de familie in Grolejac in de Dordogne. Volgens zijn moeder moest hij daar vertrekken, omdat hij geld zou hebben gestolen en vervelende jongens aantrok. Terug in Amsterdam ging Morgan werken, vooral in de bouw. Het was ook een periode waarin hij zich steeds gulziger in het Amsterdamse uitgaansleven stortte. Hij gebruikte steeds meer drugs en ver­vreemdde zich van zijn oude vrienden.’ En hij doodde in Brussel een vrouw door haar hoofd in te slaan.  Hij is deze maand tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Vader Huib Schreurs, aanwezig bij het proces, tegen Revu: ‘Hij zit in de gevangenis en ziet erg op tegen het proces. We willen dat hij hier zo sterk mogelijk ingaat. Hij heeft iets vreselijks gedaan, iets waar hij mee vecht. In de gevangenis heeft hij bekend verantwoordelijk te zijn voor de dood van Jane, maar heeft hij niet verteld waarom en hoe. Dat vind ik op dit moment ook niet van belang. Hij vertelde dat hij in de gevangenis voor het eerst sinds jaren weer kon slapen.’

Cartoon van de dag (met dank aan Charles Groenhuijsen)

Vroeger waren de computers groot en wij dik. Nu is het andersom. Dat heet vooruitgang.

Baardige gek

Jack Passion is een freak. Hij is alleen maar bezig met zijn baard. Hij is wereldkampioen baard dragen en neemt die onzin volstrekt serieus. Hij zegt van zichzelf dat hij normaal is. U mag twijfelen aan zijn lezing.

‘We willen niet meer kamperen’

ABN Amro heeft ontdekt dat we niet meer willen kamperen. Maar een hypotheek op een zomerhuisje krijg je niet van de bank. We gaan dus lekker AirB2B. Sharing is caring.

Waarom Hollywood huwelijken kapot gaan?

“What you realize is, when you make a movie, you’re in the world of the movie and there’s no other way around it,” he says. “So I think it’s a struggle and it’s why show business marriages don’t tend to last very long.’ Aldus regisseur James Gray op The HuffPostLive.

Dochter van gedode diplomate in Cambodja overleeft moordaanslag niet 

Het anderhalf jaar oude dochtertje van de vermoorde Nederlandse Daphna Beerdsen heeft de gruwelijke aanval van een Cambodjaanse indringer niet overleefd. Het meisje overleed gisteravond in het ziekenhuis in Bangkok aan haar verwondingen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dana onderging de afgelopen dagen drie operaties in een poging de zwelling van de hersenen te verminderen. Medische hulp heeft niet mogen baten. De 31-jarige Nederlandse Daphna Beerdsen werd eind vorige maand dood gevonden in haar huis in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh. Ze bleek omgebracht met messteken. Naast haar lag haar zwaargewonde dochtertje. De twee bleken aangevallen te zijn door een zwerver die de fiets van Beerdsen probeerde te stelen. Toen de vrouw om hulp schreeuwde, stak hij haar dood met een schroevendraaier. Ook viel de man Dana aan.