Wonen in een immens studentenhuis

08-05-2014 12:10

“Met de acht mensen die op de begane grond wonen ga ik veel om, maar het is me één groot raadsel wie er allemaal boven wonen.” Het leven in een groot studentenhuis met 25 anderen heeft zo zijn charmes. Fabian van Amerongen, 24 jaar, heeft onlangs zijn opleiding afgerond maar voelt zich door alle studenten om zich heen ook zelf nog student.

Niet-studenten hebben vaak een vertekend beeld van studenten. “Ik hoor vaak dat er naar ze wordt gekeken als rebels, ongeorganiseerd, vrij en zonder enig verantwoordelijkheidsgevoel. Vaak hebben anderen een naar en vervelend beeld over studenten. Iedereen denkt dat het voor deze groep altijd feest is, wat niet waar is.” Hier het verhaal over (oud)student Fabian; wiens leven heel anders is dan van het stereotype student.

“Als ik me over laat halen, is er toch wel iets in mij wat toch wel zin had in dat wijntje”

Fabian vertelt dat hij, ondanks dat hij al werkt, zich nog student voelt. “Ik heb mijn eigen plekje gehad, wat ik heel erg saai vond. Aangezien ik nog nooit eerder in Amersfoort heb gewoond, ben ik in een huis gaan wonen waar ik meteen heel veel mensen leerde kennen.” Een levensstijl verandert nogal wanneer je van een eigen plekje overgaat op een studentenhuis. “Sowieso slaap ik minder en drink ik vaker. Als je alleen thuis zit, trek je niet zo snel een biertje open. Hier wel, daar heeft groepsdruk zeker mee te maken. Maar als ik me over laat halen, is er toch wel iets in mij wat toch wel zin had in dat wijntje.”

“Wat mijn buurman doet, moet hij zelf weten”

“Toen ik net een paar maanden in het huis woonde, stuitte ik op een rare… Nee, bijzondere situatie,” corrigeert hij zichzelf. “Toen ik op een avond thuis kwam, hoorde ik geluiden uit de douche. Ik deed de deur van de douche open en zag daar vier man gitaar spelen. Onder invloed.” Bij de vraag of hij zelf ook wel eens meedoet aan het drugsgebruik van zijn huisgenoten, zegt hij resoluut dat hij het niet hoeft. “Ik kan er wel om lachen en ik heb altijd sterke verhalen op het werk. Maar wat mijn buurman doet, moet hij zelf weten. Gelukkig wordt een nee in dit huis gewoon geaccepteerd, iedereen is vrij zijn eigen ding te doen.”

“Je gaat niet voor een A-merk als er ook nog Euroshopper bestaat”

Met geldzaken is Fabian heel strikt, vertelt hij. Door zijn afgeronde pilotenopleiding, waar hij geen baan in kon vinden, heeft hij veel schulden. “Ik weet niet wanneer die anderhalve ton zal zijn afgelost, maar ik heb heel strikt om moeten leren gaan met geld. Wat er in komt en wat eruit gaat; alles is strak geregeld.” Volgens hem is hij niet de enige die zorgvuldig met zijn geld omgaat. “Over het algemeen hebben studenten geen bakken met geld, dus moet je budgetteren. Je gaat dan niet voor een A-merk als er ook nog Euroshopper bestaat.”

“Het is echt iets wat je meegemaakt moet hebben”

Het zogenaamde echte studentenleven is dit niet, vertelt hij. Omdat in het huis veel mensen wonen waarvan sommigen ook ouder zijn en al fulltime werken, woont er geen ‘standaard student’. “Hiervoor zou je in een huis moeten wonen waar alleen jonge mensen wonen, die de meest grote feesten geven. Daar is het hier te rustig voor.” Wel raadt hij het leven in dit huis aan. “Het is echt iets wat je meegemaakt moet hebben; je leert zo veel mensen kennen en je leert er zo veel van. Als ik geld had om in een mooi appartement te kunnen wonen en ik dit had moeten missen, had ik het niet gedaan.”

“Ik ben niet voor niets piloot geworden”

Op de clichévraag: ‘wat wil je bereikt hebben over vijf jaar?’ antwoordt Fabian zonder na te denken. Reizen. “Ik ben niet voor niets piloot geworden. Ik wilde meer van de wereld zien. Ik moet het bij mijn huidige baan hebben van de vakanties. Ik zou graag even onder de evenaar willen duiken en zien hoe het er daar aan toe gaat. Dat is echt mijn toekomstdroom.” En of hij dan nog in het studentenhuis wil wonen? “Voorlopig is dit prima, maar er komt een moment waarop ik behoefte heb aan meer ruimte.”

Beeld: Shutterstock (willekeurig studentengebouw)