Kunst

Muziekonderwijs van DJ D-rok

09-05-2014 15:04

Amerika is de laatste weken in rep en roer, want Donald Sterling zorgde voor het zoveelste schandaal waarin racisme centraal staat. De eigenaar van de Los Angeles Clippers vertelde tegen zijn vriendin het niet te waarderen dat zij gekleurde mensen mee nam naar zijn Clippers en dat ze in het vervolg geen foto’s meer van zichzelf mocht uploaden waarop ze poseerde met gekleurde oud basketballers. Hoe fout en ouderwets deze opmerkingen ook zijn, er is ook wat voor te zeggen dat mensen in de veiligheid van hun huis stiekem opgenomen worden, waarna de tapes voor een grote som geld verkocht worden aan een van de schandaal kranten. Wees niet bang want deze column gaat niet over het morele gevecht dat plaats vindt, daar hebben andere media al genoeg over geschreven, maar over de toekomst van de Clippers.

Sterling heeft namelijk naast een dikke boete ook het vriendelijke verzoek gekregen zijn aandelen te verkopen. Wettelijk gezien is het onmogelijk om iemand te dwingen zijn eigendom te verkopen, tenzij er sprake is van faillissement en dergelijke, waardoor er een vreemde situatie rondom de Clippers is ontstaan. De ploeg zweeft tussen leven en dood in. Maar gelukkig lijkt daar nu verandering in te komen, de man die de Clippers gaat redden staat waarschijnlijk al klaar: Dr. Dre.

Oliebaronnen, verzekeraars en investeringsmaatschappijen

Waar sportploegen meestal speeltjes zijn van oliebaronnen, verzekeraars en investeringsmaatschappijen zou Dr. Dre de vreemde eend in de bijt kunnen zijn. Natuurlijk is Jay-Z al voor een deel eigenaar van de Nets, maar als de geruchten waar zijn gaat Dr. Dre voor een complete overname van de aandelen. Dat hier geld voor nodig is mag duidelijk zijn, maar ook daar heeft Dr. Dre niets over te klagen. Het nieuws kwam namelijk naar buiten dat zijn Beats By Dre overgenomen gaat worden voor (hou je vast) 2,3 miljard dollar. Naast dat het ongelooflijk is dat deze plastic rotzooi ooit een succes is geworden, is het helemaal wonderbaarlijk dat Dre nu de eerste Hiphop miljardair gaat worden. Dr. Dre is in rap tempo een succesvolle zakenman geworden.

En dat wringt. Natuurlijk heeft hij de laatste jaren wel wat werk afgeleverd, zo leverde hij een album voor 50 cent en Eminem plus enkele losse tracks af, maar nog altijd wachten we op iets waarmee we in 2000 al lekker mee werden gemaakt. Na vijf keer zogenaamd uitgelekt te zijn is het nog steeds niet duidelijk wanneer en of zijn solo album Detox ooit uit zal komen.

Niet goed genoeg

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik nooit een fanatieke West Coast liefhebber ben geweest. Mijn voorkeur heeft altijd aan de oostkust gelegen, maar van de weinige acts uit het westen die mijn interesse hebben is Dre er zeker een van. Door zijn werk voor N.W.A, als ‘uitvinder’ van de G-Funk, door zijn producties en zijn twee legendarische solo albums heeft de man een status aparte opgebouwd.

Het wachten op Detox lijkt daarom alleen maar langer te duren. De plaat werd eerst uitgesteld door de hoge eisen die Dre aan het product hing. De tracks waren volgens sommigen geweldig en next level, maar niet goed genoeg voor Dre om het los te laten. Uitstellen en doorwerken dus, tot het resultaat er was. Helaas kwam er een kink in de kabel, Dre begon in 2008 een nieuw leven. Dat van zakenman. Beats By Dre werd opgericht en daarmee is het ook simpel te verklaren waardoor de plaat er nog steeds niet is. De aandacht van Dre ging in zijn bedrijf zitten, simpelweg omdat er nou eenmaal meer geld mee te verdienen is. Althans, dat is het gerucht dat de ronde doet. Of het waar is zullen we nooit weten, maar dat Beats een mega succes is terwijl er nog steeds geen nieuwe muziek is verschenen is een feit.

Zakelijke deur dicht

Daarom hoop ik dat het (mogelijke) nieuwe leven van Dr. Dre net zo’n verandering teweeg brengt als Beats dat heeft gedaan. Hopelijk trekt hij de zakelijke deur achter zich dicht, om weer te focussen op wat hem ooit gemaakt heeft: muziek. Ik geloof heilig in actie reactie, en denk daarom dat Donald Sterling aan een groter plan werkt. Sterling laat zich vallen op het zwaard, om Dre uit de vergaderruimte te trekken en terug te dirigeren naar de studio. Dat de Clippers daarvoor gebruikt worden is bijzaak, maar ik denk dat Sterling de enige is die begrepen heeft hoe hij Dre echt kan bereiken. Via sport en racisme.