Bladen

Nederlandse Mali-militairen in tenten beschoten met raketten

09-05-2014 10:13

Uw ochtendgebed op vrijdag.

Gelukkig. Amsterdammers vallen Amsterdamhater Akysol bij

Leuk monsterverbond tussen Amsterdam-hater Özcan Akyol en geboren Amsterdammer Teun van de Keuken. De Parool-columnist neemt het op voor de Overijsselse auteur die in een pesterige Nieuwe Revu column uithaalde naar de walgelijke Mokumers: “Ik heb een pesthekel aan Amsterdam en aan alle uitwassen van die verdomde kutstad. Als Amsterdammer een ras was, dan was ik een racist. Minder, minder, minder”, schrijft hij. “Die stomme hipsters, al die biologisch verantwoorde koffietentjes, en dat oeverloze gezeik op de bomvolle terrassen onder het genot van ingewikkelde witbiertjes en rosé – wat proberen jullie elkaar toch te bewijzen? Ik snap er werkelijk geen kut van.” Akyol, zelf ook een tikje een aansteller – hij zou zomaar uit Amsterdam kunnen komen eigenlijk – schoot raak met zijn schotschrift, want hij werd bedreigd. Gelukkig heeft hij ook medestanders in de stad, zoals Amsterdammer Teun van de Keuken in Het Parool. “Wat is er met de befaamde en zelfverklaarde Amsterdams gevoel voor humor gebeurd? Of kunnen wij uitdelen en niet ontvangen? Zo krijgt die Akyol nog gelijk ook. Dat moeten we niet willen”, zegt hij. “Dus mocht u een stijlvol geklede keer met een scherpe bakkebaardsnorbaard tegenkomen, groet hem dan beleefd, informeer hem naar zijn welbevinden en biedt hem een biologische koffie aan. Of een ingewikkeld biertje. Dat zal hem leren.”

Juncker wil Turkije niet bij Europa!

Jean-Claude Juncker wil graag de eerste gekozen Eurocommissaris worden, en daarom knalt hij meningen op Twitter. Dit is er weer zo een: “Wenn die Menschen im Boot auf hoher See sind, ist es zu spät. Wir müssen den Menschen vor Ort in Afrika helfen.” Of deze, een paar minuten later: “Türkei in die #EU? Wer Twitter sperrt, ist nicht beitrittsfähig.”

Voer voor complotdenkers in Demmink zaak

Opstelten en Demmink kennen elkaar van de Leidse studentenvereniging Minerva. Ze zaten samen in een reunistenfonds. En ze waren bestuurders in  de commissie Beheer en Uitvoering. Complotdenkers, kom er maar in!

“Asscher jaagt bedrijvigheid naar buitenland”

Sprookje volgens Asscher: “De concurrentie op arbeidsvoorwaarden in Nederland moet stoppen. Werknemers uit andere EU-landen moeten niet alleen hetzelfde loon krijgen als Nederlanders, ook andere arbeidsvoorwaarden moeten voor werknemers uit andere EU-landen gaan gelden”, schrijft hij Financial Times. “Ik stel voor om werkgevers te verplichten hun gedetacheerde werknemers niet alleen gelijk loon voor gelijk werk te geven, maar ook andere arbeidsvoorwaarden gelijk te trekken”, aldus de minister. Dit moet ook gelden in de andere landen van de Unie, waar de nationale arbeidsvoorwaarden op alle werknemers van toepassing moeten worden. “Hoe meer de arbeidsvoorwaarden van gedetacheerde werknemers lijken op die van andere werknemers, des te eerlijker de concurrentie op de arbeidsmarkt”, schrijft Asscher. Asscher is een dromer. Gevolg van de maatregelen is dat het werk naar het buitenland wordt verplaatst. Harvard Business Review deed onderzoek naar de Duitse automobielindustrie: laag geschoold werk wordt steeds meer buiten Europa uitgevoerd. Asscher’s Partij van de Arbeid is de Partij van de Werkloosheid.

Kampeer-diplomatie in Mali nu al in gevaar

De plaatselijke bevolking schuilt in betonnen huizen, maar de Nederlandse militairen liggen in tenten. Onze zandhazen in Mali zijn gevaarlijk bezig. De nog maar net in Mali gearriveerde Nederlandse militairen zijn hun leven niet zeker nu slechts dunne tentdoeken hen beschermen tegen doelgerichte raketaanvallen, meldt De Telegraaf. Nadat gisternacht opnieuw vier raketten waren ingeslagen op slechts één kilometer van het vorige week opgeleverde kamp Castor, ligt het besluit onder vuur om de 300 militairen in tenten te huisvesten. Ook al omdat de naburige Fransen al eerder besloten gepantserde containers te gaan gebruiken.

Omroep AVROTros bereidt zich voor op Eurovisie winst

Nu de bookmakers een derde plek zien weggelegd voor Nederland in de finale van het Eurovisie Songfestival, wordt al gefilosofeerd over een huldiging van Ilse DeLange en Waylon in Amsterdam. De organiserende omroep Avrotros ‘is voorzichtig aan het nadenken’ over een draaiboek daarvoor. “Maar pas als we op zaterdagmiddag nog steeds zo hoog staan in de peilingen, beginnen we écht met de voorbereiding,” zegt woordvoerster Rebecca van ‘t Velt. “Tot die tijd moet alle aandacht naar het optreden van Ilse en Waylon gaan.” Volgens door de Avrotros niet bevestigde berichten hebben verschillende rederijen zich al bij omroep gemeld om een rondvaart door de hoofdstedelijke grachten te organiseren. Leuk weetje: een Belgische camera-man zorgde voor een goede registratie van de show. Zijn naam Hans Pannecoucke, niet te verwarren met de illustere Jop Pannekoek. “Ilse belde me en ik ben meteen naar Nederland gereden. Ik hoorde het liedje van haar en Waylon en het had in één keer in mijn hoofd”.

Legaliseer drugs, 100% controle heeft geen zin

De zogenoemde 100 procentscontroles op luchthaven Schiphol hebben niet geleid tot een verminderde cocaïne-invoer in Europa. Sterker: zowel de invoer via de haven van Rotterdam, als die via West-Afrikaanse routes is sinds de invoering in 2003 sterk toegenomen. Niet alleen is het nut van het drugsbeleid op Schiphol daarmee twijfelachtig, het vormt bovendien een ernstige sta-in-de-weg voor de ontwikkeling van West-Afrika, stellen twintig economen en politici, onder wie vijf Nobelprijswinnaars en de Britse vice-premier Clegg, in een rapport van de London School of Economics getiteld: Ending The Drugs Wars. Het heeft geen zin, want in een transparante wereld is die drugs zo weer voor handen, met lagere prijzen tot gevolg. “Underpinning this strategy, however, is a fundamental policy paradox. In a world where demand remains relatively constant,8 suppressing supply can have short-run price effects. However, in a footloose industry like illicit drugs, these price increases incentivise a new rise in supply, via shifting commodity supply chains. This then feeds back into lower prices and an eventual return to a market equilibrium similar to that which existed prior to the supply-reduction intervention.” De meest pijnlijke grafiek: er is een verband tussen de afname van cocaïneproductie in Colombia (als gevolg van repressie) en het aantal moorden in Mexico. “The scarcity created by more efficient cocaine interdiction policies in Colombia may account for 21.2 percent and 46 percent of the increase in homicides and drug related homicides, respectively, experienced in the north of Mexico”. Conclusie: legaliseer de handel nou maar.

Selfies leiden tot terreur van schoonheidsideaal

Selfies maken ons eigen waarde kapot, meent een blogster van Vogue. “They may be on to something. If we feel momentarily rewarded by a digitally rendered ideal of ourselves, how do we feel when we’re confronted with the normal, healthy reality of what’s actually in the mirror—and where does it all end? If the world’s best bodies by profession don’t feel comfortable with their already beyond-mortal forms, how are the rest of us supposed to grapple with our self-perceived flaws? In the words of Gloria Steinem, “Self-esteem isn’t everything; it’s just that there’s nothing without it.” In other words, laying off the blur button every once in awhile may not be such a bad thing.”

Van ruzie ga je eerder dood

Deens onderzoek stelt het vast. Van onophoudelijke gekift ga je sneller dood. “Having frequent arguments with partners, friends or relatives can increase the risk of death in middle-age, say Danish researchers. Dealing with worries and demands from close family was also linked to a higher mortality risk, the study said.”