Paniek onder huurders

09-05-2014 06:39

Bij de Woonbond hebben honderden mensen aangeklopt die in geldnood komen nu er weer een forse huurverhoging aankomt, die volgt op een eerdere stijging vorig jaar. Dit meldt het AD. Honderdduizenden mensen die bovengemiddeld verdienen, moeten per 1 juli 4 tot 6,5 procent meer betalen.

Erik Maassen van de woonbond stelt in het dagblad dat er grote zorgen zijn over de betaalbaarheid. “Er wordt vergeten dat sommige mensen al maandelijks 700 of 800 euro aan huur kwijt zijn, soms geen huurtoeslag ontvangen, vorig jaar ook al zo’n fikse verhoging hebben gehad én dat ondertussen alle vaste lasten flink zijn gestegen”.

Ook de koepelorganisatie van woningcorporaties, Aedes, maakt zich zorgen over de groeiende financiële problemen bij huurders. “Het kabinet heeft corporaties de verhuurdersheffing opgelegd. Een belasting die oploopt tot 1,7 miljard euro in 2017. Om die te betalen, reorganiseren corporaties volop en investeren ze minder in renovatie en nieuwbouw. Maar daarmee redden ze het niet en zijn ze genoodzaakt de huren te verhogen. Daarmee komt de heffing op het bordje van de huurder”, aldus Marc Calon van Aedes.