Politiek

Roep om versoepeling Kinderpardon uitzichtloos

09-05-2014 17:36

Het pardon voor asielkinderen zoals de coalitiepartijen VVD en PvdA hebben afgesproken, blijft zoals het is ondanks gemor in de PvdA-achterban en verzet van tal van burgemeesters en belangenorganisaties. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) zei vrijdag dat het kabinet niet van plan is de regeling te veranderen. Hij is ook niet onder druk gezet door de PvdA-ministers, zei hij. Wel zal Teeven kijken naar schrijnende gevallen, zoals al eerder was afgesproken.

Rijkstoezicht

De staatssecretaris zei dat vrijdag na de ministerraad. De afgelopen week hebben meer dan 180 burgemeesters en verschillende belangenorganisaties aan de bel getrokken, omdat zij vinden dat het pardon niet eerlijk wordt uitgevoerd. Door het pardon mogen afgewezen asielkinderen die geworteld zijn in Nederland en aan bepaalde criteria voldoen, alsnog blijven.

De meeste kritiek richt zich op de afspraak tussen VVD en PvdA dat kinderen alleen een verblijfsvergunning krijgen als ze onder rijkstoezicht stonden. Daardoor vallen bijvoorbeeld kinderen en hun ouders die in gemeenten verbleven en niet in zicht waren van de vreemdelingeninstanties, nu buiten de boot.

Rutte: ‘Landelijk beleid is eenduidig’

Premier Mark Rutte benadrukte net als Teeven ook nog eens dat het toezicht van gemeenten onderling te veel verschilt. “Het is altijd wat warrig” en een ‘lappendeken’. En dat je onderwijs geniet in een gemeente, betekent niet automatisch dat de gemeente toezicht op je houdt. Het landelijk beleid is eenduidig en daarom is daar voor gekozen, aldus de minister-president.

Toch willen de PvdA-leden dat er ruimhartiger wordt gekeken naar de asielkinderen die net buiten de criteria vallen, vooral wat betreft het toezicht. PvdA-leider Diederik Samsom vindt ook dat Teeven goed zijn speciale bevoegdheid in deze situaties moet gebruiken om deze kinderen alsnog een status te gunnen. Ook de ChristenUnie blijft daar op aandringen en zal samen met de burgemeesters een lijst overhandigen van dit soort kinderen.

Zodra alle bezwaarzaken zijn afgerond, zal Teeven zijn bevoegdheid inzetten. Hij wees erop dat discretionair inhoudt dat het in stilte gebeurt en hij dit dus niet met de hele wereld zal delen.

Lees ook

Roep om ruimer Kinderpardon zwelt aan