Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA op 10 zetels

11-05-2014 09:45

Deze week zien we dat de PvdA, vermoedelijk onder invloed van de discussie rondom het kinderpardon, 2 zetels terugvalt naar 10 zetels.Een score die de PvdA ooit alleen nog maar in september 2013 en begin april dit jaar heeft gehaald. Minder dan 7 procent van de Nederlanders geeft nu aan PvdA te stemmen.

peiling-11-mei-2014

De VVD daarentegen stijgt 2 zetels (22) en komt daarmee dicht bij D66 (25), PVV (24). CDA stijgt 2 zetels naar 21 en komt daarmee gelijk met de SP (-1).

Kort voor de Europese Parlementsverkiezingen staan dus bij de landelijke peiling voor de Tweede Kamer 5 partijen dicht bij elkaar. Gezien de veel lagere opkomst op 22 mei a.s. dan bij een Tweede Kamerverkiezing zegt dat nog niets over de uitslag van die verkiezingen. Zoals het er nu naar uit ziet kunnen al deze deze 5 partijen 22 mei de grootste worden.

Kinderpardon

Terwijl in ons onderzoek (pdf) 54 procent aangeeft voor het kinderpardon te zijn en 32 procent tegen, geeft 70 procent van de Nederlanders aan dat kinderen die langer dan 5 jaar in Nederland woonachtig zijn alsnog een verblijfsvergunning zouden moeten krijgen: Van de PvdA-kiezers is dat 90 procent en van de VVD-kiezers is dat 62 procent.

56 procent van de PvdA-kiezers vindt dat de PvdA uit het kabinet moet stappen als de VVD niet instemt met een ruimere toepassing van het kinderpardon.

Diederik Samsom als PvdA leider

Mocht de PvdA op 22 mei een slecht resultaat halen dan vindt 44 procent van de PvdA-kiezers dat Samsom als leider moet aftreden, en 40 procent vindt dat niet.

Slechts 19 procent van de Nederlanders wil Mark Rutte na de volgende verkiezingen terug als premier. Alleen bij de VVD is dat percentage beduidend hoger (49 procent). 48 procent van de Nederlanders wil dat Jeroen Dijsselbloem voorzitter wordt van de Europese Commissie. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS willen dat het minst. Kiezers van CDA en D66 het meest.