‘Mensenhandelaren nauwelijks aangepakt’

13-05-2014 08:28

Criminele organisaties die zich bezighouden met mensenhandel moeten beter in kaart worden gebracht. Ook moet duidelijker worden wie mensenhandel, bijvoorbeeld financieel, mogelijk maakt. Dat staat in een rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Rapporteur en voormalig rechter in Den Haag Corinne Dettmeijer analyseerde 77 opsporingsonderzoeken waarbij in totaal 249 slachtoffers en 165 verdachten betrokken waren. In zeker 38 procent van de gevallen ging het om criminele groepen van meer dan twee leden. De mensenhandelaren lijken nog nauwelijks te worden aangepakt, ondanks het feit dat politie, Koninklijke Marechaussee en de inspectiedienst van het ministerie weten om wie het gaat.

“Om het mensenhandelproces daadwerkelijk te frustreren moeten alle schakels worden aangepakt. Het aanpakken van een of twee verdachten lost weinig op”, aldus Dettmeijer. In 2012 werden 311 zaken rond mensenhandel aangemeld bij het Openbaar Ministerie (OM), het jaar ervoor iets minder: 257.

Bijna de helft van de verdachten (45 procent) komt uit Nederland en verder onder meer uit Hongarije, Bulgarije, Roemeniƫ en Suriname. De slachtoffers van mensenhandel zijn meestal vrouw (88 procent) en komen doorgaans uit dezelfde landen als de handelaren.

Dinsdag gaat het rapport naar minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

(ANP)