Verdachte van liquidatie vervolgd in Marokko

13-05-2014 09:15

Een van de verdachten van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt wordt in Marokko voor de rechter gebracht. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam meldde dinsdag dat het dossier van de 26-jarige Hamza B. is overgedragen aan Marokko.

B. is verdachte in de zaak waarbij eind december 2012 met automatische wapens is geschoten op een auto waarin drie mensen zaten. Twee van hen overleden.

De verdachte werd in juni vorig jaar aangehouden op het vliegveld van de Marokkaanse stad Tanger. Omdat B. naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit heeft, levert het Noord-Afrikaanse land hem niet uit. Het is nog niet bekend wanneer Hamza B. voor de rechter komt.

De slachtoffers van de schietpartij waren de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi. Op hun vlucht beschoten de daders ook nog twee motoragenten.

Er zijn behalve B. nog twee verdachten opgepakt voor de schietpartij in de Staatsliedenbuurt: de 33-jarige Anouar B. en de 25-jarige Adil A. Ook zijn er twee andere verdachten in beeld, mannen van 33 en 34 jaar oud. Een van hen zit al vast in verband met ander vuurwapengeweld.

Het OM zegt dat de samenwerking met Marokko nauw en goed is. Ook heeft justitie er vertrouwen in dat de Marokkanen de zaak goed zullen behandelen, onder meer omdat de Marokkaanse rechter een verdachte in een andere Nederlandse zaak, de zogenoemde Mientjeszaak, vorig jaar heeft veroordeeld. Deze zaak ligt nu bij de Marokkaanse Hoge Raad.

(ANP)