Achtergrond

Egyptische kerk roept op tot steun voor Egypte

14-05-2014 20:51

De vertegenwoordiger van Egyptische Kerken roept de Raad van Kerken op “om Egypte te steunen”, “en aan kant van Egypte te gaan staan”. Dat melden de Egyptische kranten AlMasry AlYoum en Youm7. De vertegenwoordiger van de Egyptische Koptische kerken, was naar Geneve afgereisd, zo blijkt uit de stukken, omdat de Wereld Raad van Kerken bezorgdheid had geuit over de massale doodsvonnisen in Egypte.

Ontmoeting

“Er vond een ontmoeting plaats tussen de vice voorzitter van de (Koptisch) protestantse kerk in Egypte, Andre Zaki, en algemeen secretaris van de Wereld Raad van Kerken, Dominee Dr. Olaf Fykse Tveit en een aantal andere vertegenwoordigers van de Raad. Zaki is ook algemeen directeur van de Koptisch-Protestantse Raad in Egypte.

Egypte houdt vast aan de Roadmap naar democratie

“Zaki legde tijdens deze ontmoeting de binnenlandse situatie in Egypte uit, en schetste de vastberadenheid van de Egyptische regering om de ‘Roadmap naar democratie’ uit te voeren” aldus AlMasry AlYoum.“De eerst volgende stap zijn de komende presidentsverkiezingen op 26 en 27 mei zijn. Onder het toezicht van Egyptische en internationale waarnemers, een aantal Egyptisch civil society organisaties en vertegenwoordigers van internationale organisaties. Datzelfde gaat gebeuren voor de parlementsverkiezingen” aldus Zaki aan de krant. De ontmoeting duurde langer dan een uur een antwoord op de verklaring die de wereldraad van kerken had uitgegeven, waarin ze haar zorgen had geuit over de 529 doodstrafvonnisen uitgedeeld door de de rechter in ElMinya.

Ook Kopt op dodenlijst

Ondertussen is duidelijk geworden dat op een tweede lijst van 683 ter dood veroordeelde moslimbroeders, ook een Kopt staat. De familie is radeloos. Verder staat er minstens een dode op de lijst volgens mensenrechten advocaten.

Onafhankelijke rechtspraak

Zaki legde uit, volgens de krant, “dat de rechterlijke macht in Egypte onafhankelijk is en dat de niemand het recht heeft om zich daarmee te bemoeien, niemand mag zich gaan bemoeien met wat de rechter voor vonnis wijst”. Hij voegde bovendien toe dat de rechtbank slechts 37 doodstraffen had geëffectueerd, en de rest zal verschillende gevangenisstraffen krijgen. Bovendien zijn er nog mogelijkheden om in hoger beroep te gaan, en de meerderheid van de veroordeelden zijn naar het buitenland gevlucht” volgens Andre in AlMasry AlYoum.

“Op zijn beurt verzekerde Tveit dat hij al deze gebeurtenissen tijdens zijn bezoek aan Egypte in april vorig jaar toen hij een aantal geestelijke leiders ontmoette en leiders van de Egyptische civil society, moslims en christenen.

Egyptische krant: “Wereld Raad van Kerken eens met Egyptische rechtspraak”

Tveit legde uit dat de wereld Raad van Kerken naast Egypte en haar rechters in het bestrijden van terrorisme in al haar vormen, aldus de krant. “Hij zei dat de wereld Raad van kerken met grote belangstelling kijkt naar de gebeurtenissen in Egypte, die als doel hebben een betere toekomst te realiseren voor een ieder. In een democratische staat die het maatschappelijk, politiek en economisch welzijn garandeert voor een ieder, en dat het model zal worden voor de regio.

“Tveit zei verder dat hij van plan is om Egypte te bezoeken, met het doel Egypte te steunen, middels de landen die lid zijn van de Wereld Raad van Kerken en dat zijn er meer dan 120”, aldus AlMasry AlYoum. De kranten wekken de suggestie dat het bezoek van Zaki zeer succesvol is geweest en dat de Wereld Raad van Kerken nu aan de kant van de Egyptische rechters is gaan staan.

Niets is minder waar: standpunt ongewijzigd

Echter, om een reactie gevraagd zegt de woordvoerder van de Wereld Raad van Kerken: “Ons standpunt hieromtrent is weergegeven in de verklaring van de algemeen secretaris op 28 Maart. Dat standpunt blijft ongewijzigd.”

Opvattingen van Zaki lijn Koptische Kerken

Niet alleen Zaki heeft deze opvattingen. Op 16 april werd de Egyptische Paus Tawadrous II op tv geïnterviewd door Rania Badawi van Tahrir TV. Aan het eind van het interview vraagt ze hem naar een reactie op de mensenrechten rapporten die in het Westen verschijnen over de situatie van de mensenrechten en de Kopten in Egypte. Tawadrous: “Het is duidelijk dat er onbegrip is in de media, op tv in de kranten over het begrip mensenrechten. Het beeld is omgedraaid bij velen in het Westen.” “Met alle geweld en terrorisme waar we nu aan blootgesteld worden, hoe kun je dan nog over mensenrechten spreken? De rapporten schrijven gewoon ergens naar toe, ze zijn van te voren gereed gemaakt.” Gebruiken ze de Kopten? vraagt de interviewster. “Ze gebruiken alle zonen van dit land.”

Vanaf 11.38:

http://youtu.be/Rv7Mnc-cAZk

Reactie Koptische journalist op die van de kerkleiders

“De hele move om El-Sisi en de falende staatsinstanties te steunen is weerzinwekkend” zegt Koptisch journalist Wael Iskander. “De kerken zijn gaan schuiven om zich aan te sluiten bij de machthebbers en ze hopen op die manier dat ze niet de woede over zich heen halen. Ik denk dat het spiritueel en politiek onwijs is. De sektarische staat zal doorgaan zolang de kerken doorgaan met het steunen van de machthebber” aldus Iskander.

“Het is ook een werkelijk belachelijke reden om de rechtspraak in Egypte onafhankelijk te noemen, en dat we daarom geen commentaar mogen leveren op haar vonnissen. Er is geen bewijs geleverd dat er eerlijke rechtspraak in Egypte plaatsvindt. Alhoewel het recht daarop vastgelegd is in de grondwet, en als die grondwet wordt overtreden heeft iedere Egyptenaar het recht om daar wat van te zeggen” aldus Iskander.

Rechters ontvangen telefoontjes van iemand aan de top

“Om de rechtspraak onafhankelijk te noemen is onjuist omdat zelfs wanneer we een paar rechters onafhankelijk kunnen noemen, wat ze aan het doen zijn heeft niets te maken met justitie. Deze rechtspraak staat erom bekend dat ze vonnissen hebben gewezen nadat ze telefoontjes ontvingen van iemand aan de top” zegt Iskander.