Politiek

PVV blijft hopen op samenwerking met UKIP

14-05-2014 14:05

De PVV blijft hopen op samenwerking met de Britse eurokritische partij UKIP van Nigel Farage. Dat zegt PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff tegen ThePostOnline.

“We willen vanaf nu in een internationale fractie opereren. Ik denk dat er minstens vijftig eurokritische Europarlementariërs in het parlement zullen komen. De gesprekken tussen al die verschillende partijen vinden nog plaats. De definitieve samenstelling en grootte van die fractie zal pas na 22 mei duidelijk zijn. Het enige wat ik erover wil zeggen is dat we op een goede manier met diverse partijen in gesprek zijn. Op het moment wat minder met UKIP, maar dat wil niet zeggen dat daar geen mogelijkheden zijn voor samenwerking in welke vorm dan ook.”

UKIP is vooralsnog niet voornemens zaken met de PVV te gaan doen. Een Europarlementariër van de partij twitterde vorige week:

PVV en antisemitisme

Over de kritiek op de samenwerking met het Front National, de FPÖ en Lega Nord zegt De Graaff:

“De PVV heeft altijd krachtig afstand genomen van antisemitisme. Sterker nog, de PVV is een van de grote supporters van Israël. Het is de enige democratie in het Midden-Oosten. Israël is de voorpost van de beschaving. Dat wij het verwijt krijgen van antisemitisme is absurd.”

Het is de PVV’er met name te doen om samenwerking op het gebied van EU-kritiek:

“Het belangrijkste zijn de punten waar wij elkaar op kunnen vinden en wat de basis wordt van het fractiestatuut. Waar wij elkaar op vinden is dat we EU-kritisch zijn. Het is voor ons niet moeilijk om daar fractiediscipline in te hebben. Dat is de basis van de samenwerking en ons stemgedrag. Daar zie ik geen spanning.”

Lees ook

Interview – ‘Het mooiste resultaat is als we binnen vijf jaar uit de Europese Unie stappen.’