Vuurwerk aan banden

15-05-2014 06:43

Het is de eerstkomende jaarwisseling mogelijk pas toegestaan om 31 december vanaf 18.00 uur vuurwerk af te steken in plaats van 10.00 uur. Ook moet al het vuurwerk om 02.00 uur zijn afgeschoten, want langer doorgaan is niet meer toegestaan. Bronnen op het Binnenhof hebben woensdag gezegd dat het kabinet dat voornemen heeft. Vrijdag wordt daar naar verluidt in de ministerraad over gesproken.

De verkoop van vuurwerk wordt eveneens aan banden gelegd. Het mag alleen nog maar op 30 en 31 december worden verkocht. Vorig jaar mocht het ook op 29 december al.

Elke jaarwisseling wordt er geklaagd over de overlast en de gevaren van vuurwerk en telkens zijn er weer slachtoffers. Vooral oogletsel komt veel voor. Er komt daarom ook een stevige campagne voor vuurwerkbrillen. Er komen eveneens meer regels voor importeurs en verzenddiensten zullen op hun verantwoordelijkheden worden gewezen, omdat illegaal vuurwerk vaak via de post wordt besteld en bezorgd.

,,Dit is een forse stap in de goede richting”, aldus Arno Bonte, raadslid van GroenLinks in rotterdam en een van de initiatiefnemers van het meldpunt van vuurwerkoverlast. ,,Na jaren van campagne voeren, worden nu serieuze stappen genomen. De overlast is hiermee niet helemaal verdwenen. We moeten zien of dit voldoende is. Maar het is in ieder geval een hele positieve ontwikkeling.”

Ook Pieter Broertjes is een blij man. ,,Ik heb bijna 3 jaar lang gelobbyd voor dit soort maatregelen”, vertelt de burgemeester van Hilversum, die komende jaarwisseling al helemaal geen vuurwerk meer in het centrum van zijn stad wil. Hij is de overlast helemaal zat en wil gebruik maken van de mogelijkheid om een bepaald stuk van de stad vuurwerkvrij te houden. ,,Er komt steeds meer begrip voor en de maatschappelijke druk wordt steeds groter. Dat het zo snel gaat, had ik niet verwacht. Ik rekende erop dat eerst het Kamerdebat van eind mei afgewacht zou worden.”

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland betwijfelt juist of dit de oplossing is voor het probleem. ,,Het overgrote deel van de overlast, schade en letsel, wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk’’, zegt voorzitter Leo Groeneveld.

(ANP)