‘Wankele Samsom brengt coalitie in gevaar’

16-05-2014 06:49

Uit gesprekken die dagblad De Telegraaf de laatste weken voerde met ministers, staatssecretarissen, Kamerleden en andere betrokkenen aan het Binnenhof, is gebleken dat VVD en PvdA zich grote zorgen maken om het voortbestaan van het kabinet. Dit zou volgens de betrokkenen vooral komen door de wankele positie van Diederik Samsom.

Bij de Europese verkiezingen volgende week dreigt dat PvdA, net als bij de gemeenteraadsverkiezingen, op een nederlaag af te stevenen. Hierdoor zou de positie van Samsom onhoudbaar worden.

Een kopstuk uit de coaltie heeft tegen de krant gezegd dat de PvdA in totale paniek is. Binnen de PvdA wordt gezegd dat een vertrek van Samsom tot de val van het kabinet zal leiden. Ook bij de VVD is er onvrede. Een liberaal stelt: “Het liefst zou ik het huis Rutte II in brand steken”.

Een kabinetscrisis zou grote gevolgen hebben. Belangrijke hervormingen en bezuinigingen liggen nog ter goedkeuring in de Eerste Kamer. Bij een val van Rutte II zouden die wetsvoorstellen van tafel kunnen worden geveegd.