Doden bij aanslag Mali

19-05-2014 07:19

Bij een aanslag op het kantoor van de gouverneur in Kidal door Toearegrebellen zijn zondag 6 ambtenaren en 2 burgers om het leven gekomen.

Oud-minister Bert Koenders, die de VN-vredesmissie in Mali leidt, heeft de aanval scherp veroordeeld, schrijft hij zondag in een communique. “Deze barbaarse misdaad is volstrekt onaanvaardbaar en de verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen.”

Kidal in het noorden van Mali is al sinds zaterdag het toneel van bloedige gevechten tussen militairen en Toearegrebellen van de groepering MNLA. Zeker 36 mensen, van wie acht militairen en 28 rebellen, kwamen om het leven bij de schermutselingen. Ten minste 87 mensen raakten gewond. Onder hen zijn 25 militairen. Ook zijn ongeveer 30 ambtenaren ontvoerd door de rebellen.

Premier Moussa Mara stuurde zondag legertroepen naar Kidal om de stad te heroveren op de rebellen. Volgens hem is het land “in staat van oorlog” met extremistische strijders. Die strijden in het noorden van Mali al sinds 2012 voor onafhankelijkheid.

Nederland doet met ongeveer 450 militairen mee aan de VN-vredesmissie in Mali. Het Nederlandse ministerie van Defensie liet zondagavond weten dat de ontwikkelingen geen directe gevolgen hebben voor de Nederlandse missie. Volgens een woordvoerder is Kidal en omgeving al tijden een van de meest onrustige gebieden in het land. De Nederlandse militairen zijn daar niet in de buurt, maar zitten bij Gao, vele honderden kilometers verderop.

(ANP)