Opinie

Dijsselbloem moet Saoedi-Arabië dreigen met boycot

20-05-2014 09:42

De koopman en de dominee zijn weer verenigd nu Saoedische sjeiks bij monde van een anonieme handelsbaas hebben laat weten de handelsbetrekkingen te willen bevriezen vanwege de anti-moslim-sticker van de PVV. Nu die kinderachtige plakplaat-affaire ineens geld dreigt te kosten worden Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister van financiën Dijsselbloem ineens zenuwachtig.

Waarom eigenlijk? De handelsbetrekkingen met Saoedi-Arabië zijn te verwaarlozen. In 2013 exporteerden we voor bijna 2,3 miljard euro naar onze Arabische vrienden. Grootste exportproduct zijn machines en vervoersmaterialen, in totaal voor 811 miljoen euro. (Geinig detail: aan de islamitische geheelonthouders verkochten we in 2013 toch nog voor 24 miljoen euro aan drank en sigaretten, een stijging van 25% ten opzichte van 2012).

Symbolisch gesis

Maar 2,3 miljard is niet veel geld wie naar het grote plaatje kijkt. Vergeleken met de export naar Duitsland, onze grootste handelspartner, is dit een ronduit nietig bedrag. Naar onze Oosterburen exporteren we in 2012 100 miljard euro!  Als Merkel gromt, moet je oppassen. Ook met Frankrijk (36,2 miljard) en de Verenigde Staten (20,3 miljard) hebben we exportuitgaven die extreem zijn vergeleken bij die paar duppies die we in Saoedi-Arabië verdienen.

Het morele geronk van de sjeiks is niet meer dan symbolisch gesis. De orthodoxe moslims menen er niet veel van. De Saoedi’s hebben baat bij goede betrekkingen met Nederland. Als wij namelijk onze handelsbetrekkingen met de islamitische woestijnstaat zouden bevriezen heeft dat grotere consequenties voor de Arabieren dan voor ons.

Wij importeren namelijk meer uit Saoedi-Arabië dan we exporteren. In 2013 bedroeg ons handelstekort met de Arabische handelspartner ongeveer 1,5 miljard. Het grootste importproduct van de Saoedi’s was, u raadt het al: olie. Voor bijna 3,4 miljard euro kochten we aan ’minerale brandstoffen en smeermiddelen’, meldt het CBS. Een bedrag dat snel terugloopt trouwens.

Dijsselbloem moet niet zo bang zijn. Een goede minister van Financiën komt op voor de belangen van Nederlandse schatkist. Als hij lef had gehad had hij lachend gedreigd met een olieboycot van Saoedie Arabië, en had hij Wilders hartelijk bedankt voor zijn domme actie.