KNMI: code geel om zwaar onweer

20-05-2014 09:17

De temperaturen bereiken dinsdagmiddag voor het eerst dit jaar zomerse waarden, maar tegelijk is een waarschuwing voor onweer uitgegaan dat later tot ontwikkeling komt. Het KNMI heeft in verband daarmee voor het hele land waarschuwingscode geel (gevaarlijk weer) afgegeven.

Volgens het weerinstituut kunnen later in de middag verspreid over het land enkele regen- en onweersbuien voorkomen. Daarbij kan ook hagel vallen. In de avond krijgt vooral het westen van het land te maken met stevige regen- en onweersbuien met hagel en mogelijk ook zware windstoten.

Nederland maakt volgens weeronline.nl dinsdag de eerste officiƫle zomerse dag mee. Het kwik stijgt in het binnenland tot 27 of 28 graden. We spreken van een landelijke zomerse dag als de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden uitkomt. Dat gebeurt naar verwachting tussen 13.00 en 14.00 uur.

Sinds met officiƫle metingen is begonnen, beleeft ons land een van de warmste jaren ooit, aldus weeronline.nl. Door de zachte winter en het vroege lenteweer ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur op 8,5 graden. Alleen 1990 verliep tot nu toe warmer met 9,2 graden. In 2007 was het net als nu gemiddeld 8,5 graden tot dusver.

(ANP)