Leger kondigt krijgswet af in Thailand

20-05-2014 06:47

Het Thaise leger heeft in de nacht van maandag op dinsdag de krijgswet afgekondigd om “de rechtsorde te bewaren”‘. Dat meldde de BBC. Het leger neemt daarmee de rechtspleging van burgerlijke autoriteiten over. De krijgsmacht heeft zichzelf ruime bevoegdheden gegeven om de orde te kunnen handhaven.

De krijgsmacht heeft met een verklaring op de nationale televisie de bevolking op de hoogte gesteld. Daarbij benadrukte het leger dat er geen coup wordt gepleegd. Er is geen reden voor paniek en iedereen kan zijn dagelijkse leven voortzetten, aldus de verklaring. Volgens mediaberichten hebben militairen televisiestations en krantenredacties overgenomen.

De beslissing van het leger heeft niets te maken met de regering, maakte kolonel Winthai Suvari duidelijk. “De krijgswet is enkel om de vrede en stabiliteit te herstellen. Het heeft niets met de regering te maken, de regering functioneert nog steeds als gebruikelijk.”

Donderdag dreigde het Thaise leger al met ingrijpen. Generaal Prayuth Chan-ocha zei toen dat de strijdkrachten gedwongen zijn recht en orde te herstellen, als de politieke kemphanen hun conflicten niet met vreedzame middelen beslechten.

Tegenstanders van de regering van de afgetreden premier Yingluck Shinawatra protesteren al maanden om te verhinderen dat zij en haar partij bij de aangekondigde verkiezingen van juli opnieuw aan de macht komen. Vorige week openden onbekenden het vuur op een kampement van tegenstanders van de regering. Daarbij vielen 3 doden en raakten 20 mensen gewond. Bij soortgelijke incidenten zijn sinds november al meer dan 20 mensen omgekomen.

Leider Jatuporn Prompan van de pro-regeringsdemonstranten heeft laten weten door te blijven protesteren. “Het is goed”, zei Prompan in reactie op de afkondiging van de krijgswet. “We blijven hier en blijven doorgaan met het protest totdat het land weer terug is bij democratische beginselen die leiden tot verkiezingen.”

(ANP)