Kabinet legt jaarlijkse verantwoording af

21-05-2014 06:55

Het is woensdag weer ‘verantwoordingsdag’, de dag waarop het kabinet in een stapel jaarverslagen verantwoording aflegt aan het parlement over het vorige kalenderjaar. Het gaat dan zowel om de besteding van ons belastinggeld door de overheid, als om het gevoerde beleid.

De minister van Financiƫn is degene die traditiegetrouw op deze derde woensdag in mei (als tegenhanger van Prinsjesdag op de derde dinsdag in september) de rapporten aan de Tweede Kamer aanbiedt. Na hem is het de belangrijkste controleur van de overheidsuitgaven, president Saskia Stuiveling van de Algemene Rekenkamer, die haar visie op het afgelopen jaar aan de Kamer aanbiedt.

Minister Jeroen Dijsselbloem biedt de rapporten om 13 uur aan in de Tweede Kamer. Op dat moment worden ze ook openbaar. De Rekenkamer wijst in zijn rapporten op ‘onvolkomenheden’ in de verantwoording en waarschuwt ministeries die hun zaakjes niet goed op orde hebben.

De Tweede Kamer debatteert volgende week met premier Mark Rutte over de Rekenkamerrapporten en jaarverslagen van de ministeries.

(ANP)