Politiek

TERUGLEZEN: Liveblog – Europese verkiezingen, Nederland stemt

22-05-2014 20:32

Nederland (en het Verenigd Koninkrijk) heeft donderdag de gang naar de stembus gemaakt. Middels dit liveblog én livestream (vanaf 21.00 uur) gingen we kijken of we konden berichten over de (voorlopige) uitslag waarvan de Europese Commissie liever niet heeft dat u deze kan zien. Wordt de PVV of D66 de grootste, wat doet buitenstaander Artikel 50, is LibDem in de race? Een boel vragen, inderdaad. Voor politieke partijen duurt de campagne drie maanden, voor de media drie weken en voor de kiezer drie dagen, luidt het gezegde. Donderdag was de apotheose van dat alles.

 

Update – 00.39 – Dit liveblog ‘eindigt’ niet zoals bij de collega’s van de NOS. Wel gaat dit liveblog rusten, dat is iets anders.

Update 00.29 – Resumerend: De PVV zou volgens tellingen van GeenStijl vier zetels krijgen in het Europees Parlement. Dat meldde het weblog op basis van bijna 200.000 getelde stemmen in 517 stembureaus in heel Nederland. De PVV zou in de NOS-exitpoll en een onderzoek van Maurice de Hond op drie zetels uitkomen. Die melden ook dat 50PLUS een zetel krijgt, wat volgens GeenStijl niet gaat gebeuren. Ruim 2000 mensen hadden zich aangemeld voor het project van het weblog om eerder dan zondag de uitslag te kunnen melden. Deelnemers woonden in stembureaus in het hele land de telling van de stemmen bij, noteerden de uitslag en gaven die door aan GeenStijl. Een eerste analyse van die resultaten leidde tot een verschil van een zetel met de andere onderzoeken. De opkomst bedroeg 35 procent.

Update 00.12 –Geenstijl heeft meer tijd nodig alle uitslagen te verwerken. Een definitieve prognose laat op zich wachten. We houden u op de hoogte.

Update 23.52 – Eerste prognose Geenstijl:

Op basis van bijna 200.000 binnengekomen stemmen uit honderden stembureaus, calls het weblog: `DEAD HEAT` tussen D66, CDA en PVV. Vier, vier en vier zetels.

Update 23.32 – Peiler des Vaderlands Maurice de Hond komt met zijn prognose.

D66 en het CDA krijgen volgens Maurice de Hond beide vier zetels in het Europees Parlement. Ook de andere partijen zouden evenveel zetels krijgen als in de exitpoll van de NOS -scroll naar beneden –  hoewel de percentages per partij iets verschillen. De Hond baseert zijn prognose, in samenwerking met persbureau Novum, op onderzoek van zijn Peil.nl onder 10.000 mensen die zich ooit voor het panel hebben aangemeld en op tellingen van stemmen in 125 stembureaus. De Hond had mensen opgeroepen om het voorlezen van de uitslag in een stembureau bij te wonen en de uitslag aan hem door te geven. Geenstijl mikt op 2175 stembureaus.

GeenStijl deed hetzelfde maar heeft nog geen uitslag gemeld. Vermoedelijk krijgt het weblog de uitslagen van rond de duizend stembureaus in heel Nederland.

Update 23.25 – Funny, de NOS stopt met livebloggen. Dat is interessant omdat de collega’s van Geenstijl nog met een semi-uitslag moeten komen. Het lijkt er op dat de publieke omroep het project niet zo belangrijk vindt…

NOS

Update 23.08 – Volgens sommigen is hij het Hoofd van de Eurofielen. Enfin, Guy Verhofstadt reageert: “Nederland heeft voor Europa gekozen.”

Update 23.01 – Geert Wilders reageert bij de NOS op zijn verlies:

“We hebben gevochten als leeuwen. Maar eerlijk is eerlijk, de exitpolls vallen tegen.”

Update 22.42 –Reacties uit het buitenland op het verlies van de PVV: Het verlies van de PVV is voor buitenlandse media het belangrijkste nieuws van de exitpoll van de NOS. “Nederlaag voor rechtse populisten in Nederland”, kopt de Duitse krant Die Welt. “Nederland verbant eurosceptici van Wilders naar derde plaats”, schrijft het Spaanse persbureau EFE. Het Britse persbureau Reuters noemt de derde plaats van de PVV ‘een onverwachte nederlaag’ voor Wilders ‘die in de peilingen maanden aan de leiding lag’. De Franse krant Le Monde spreekt van ‘een grote tegenslag’ voor de PVV-leider. De krant heeft een portret van Wilders gemaakt met de kop: Geert Wilders, van het liberalisme naar het extremisme.

Update 22.15 – Nutteloze update maar we doen het het toch: #Geenpeil is trending topic in Nederland.

Update 22.08 –GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout is volgens TPO’s Huub Bellemakers (zelf kandidaat) tevreden:

Update 22.01 – D66 virtueel grootste in de Tweede Kamer, gevolgd door PVV en VVD. Als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, zou D66 volgens onderzoeksbureau Ipsos de grootste partij worden met 27 zetels. De PVV en de VVD zouden beide 24 zetels krijgen, de SP zou op 19 uitkomen, het CDA op 16 en de PvdA op 15. DISCLAIMER: Peilingen zijn uiteraard palingen. Het is wachten op wat Maurice de Hond zegt.

Update 21.47 – Bericht van het ANP: PVV’ers zijn stil van verlies

“PVV’ers vielen stil toen donderdagavond de resultaten van de exitpoll binnenkwamen van de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Waar ze hadden gehoopt op een overwinning, stonden ze nu vrijwel zwijgend naar een tv-scherm in een café in Scheveningen te kijken. Ze zagen dat hun partij een verlies van 4,3 tot 4,8 procent zou leiden ten opzichte van de vorige Europese verkiezingen 5 jaar geleden. Daardoor zou de PVV twee zetels kwijtraken. Pas toen een NOS-verslaggever ter plaatse live in de uitzending was, klonk gejuich en geklap en werd even de suggestie gewekt dat de stemming er best wel in zit. Daarna begon het wachten op Geert Wilders. Volgens een medewerker van de partij komt de PVV-leider pas om 23.00 uur naar het café.”

Update 21.33 – In de definitieve prognose van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS halen CDA en D66 beiden vier zetels. Zij zijn daarmee de grootste partijen in het Europees Parlement.  Hier het overzicht:

CDA: 4 (was 5)

PVV: 3 (was 4)

PvdA: 3 (was 3)

VVD: 3 (was 3)

D66: 4 (was 3)

GroenLinks: 2 (was 3)

SP: 3 (was 2)

ChristenUnie/SGP: 2 (was 2)

Partij voor de Dieren: 1 (was 0)

50PLUS: 1 (was 0)

Opkomst: 37 procent

Update 21.26 – Iedereen tevreden, de SP is blij dat ze virtueel groter is dan de PvdA: “Dit is voor ons de beste uitslag ooit in Europa,” aldus SP-lijsttrekker Dennis de Jong.  Mogelijk dat de SP zelfs groter wordt dan de PvdA. “Dat zou heel mooi zijn, maar laten we afwachten. Dit zijn de eerste cijfers”, aldus De Jong.

Update 21.19 – CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma reageert bij de NOS.

“Ik kan alleen maar blij zijn dat het CDA de grootste is in deze exitpoll. We gaan stug door. Het is duidelijk dat we het vertrouwen aan het herwinnen zijn. Als het zondag blijkt dat we grootste zijn, is dat heel bijzonder. We wachten met het feest tot de definitieve uitslag.”

Update 21.12 – “De heldere pro-Europese boodschap heeft steun gekregen van de kiezer. De anti-Europese boodschap heeft verloren.” Dat zei lijsttrekker van D66 Sophie In ‘t Veld donderdag in een eerste reactie op de exitpoll van de NOS.

Update 21.02 – NOS exitpoll: nek-aan-nekrace CDA en D66

De voorlopige prognose van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS toont een nek-aan-nekrace tussen het CDA en D66:  CDA: 5 (was 5) PVV: 3 (was 4) PvdA: 2 (was 3) VVD: 3 (was 3) D66: 4 (was 3) GroenLinks: 2 (was 3) SP: 3 (was 2) ChristenUnie/SGP: 2 (was 2) Partij voor de Dieren: 1 (was 0) 50PLUS: 1 (was 0)  Opkomst: 35 procent. Nieuwkomers Partij voor de Dieren en 50 Plus een virtuele zetel.

Update 20.40 – De afgelopen weken hebben we de lijsttrekkers bewust niet laten interviewen door een journalist. We lieten communicatie-wetenschapper en Europa-deskundige Chris Aalberts de belangrijkste lijsttrekkers interviewen. Die 11 gesprekken vindt u hier. Leuk nieuwtje: volgens GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout gaan deze verkiezingen tussen zijn partij en de PVV.

Update 20.27 – Eerder vanmiddag meldden we al: Geenstijl dekt een kwart van de stemlokalen. “Ik ga zo de laatste instructies mailen naar 2175 aangemelde stemmentellers. Dat is een dekkingsgraad van ruim 25 procent van de stemlokalen – ruim voldoende voor een betrouwbare meting.”

Maurice de Hond gaat ook een poging wagen het kiezersbeeld in kaart te brengen. De NOS hetzelfde met een exitpoll. Geenstijl – en misschien Maurice de Hond – gaat dus met harde cijfers proberen te komen.