Nederland naar de stembus

22-05-2014 06:45

Bijna 13 miljoen Nederlanders kunnen donderdag naar de stembus om 26 nieuwe Europarlementariërs te kiezen. We bijten daarmee samen met de Britten het spits af in de Europese verkiezingen. De 26 andere EU-landen gaan pas vrijdag, zaterdag of zondag naar de stembus.

De peilingen over de uitslag liepen de afgelopen weken flink uiteen. Bij EenVandaag wint de PVV de verkiezingen. Als dat gebeurt, zou het voor het eerst zijn dat de partij van Geert Wilders de grootste van het land wordt. Bij Maurice de Hond lijkt het te gaan tussen PVV, D66 en het CDA en volgens TNS NIPO maakt D66 de meeste kans om de grootste partij van het land te worden. Ook dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn.

Vooral de PvdA doet het slecht in de peilingen. De partij dreigt na het grote verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart opnieuw een enorme klap te krijgen en wordt in grootte mogelijk pas de zesde partij van het land.

De opkomst zal volgens peilingen vergelijkbaar zijn met die van 5 jaar geleden. Toen ging 36,5 procent van de kiesgerechtigden naar de stembussen, die donderdag om 21.00 uur sluiten.

De uitslag in Nederland wordt pas zondagavond bekend, nadat alle stembureaus elders in Europa zijn gesloten. Wel is er donderdagavond een exit-poll. Behalve in Nederland, kunnen ook inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk stemmen voor het Europarlement.

(ANP)