Rutte ‘teruggeslagen in het hok’

22-05-2014 08:01

De oppositie in de Tweede Kamer meent dat premier Mark Rutte is teruggefloten door de PvdA over diens prioriteitenlijstje voor de Europese Unie de komende 5 jaar. De Kamer concludeert dat na een nieuwe brief van de premier. Een debat erover wordt dinsdagochtend gehouden.

“De premier heeft voor zijn beurt gesproken en is teruggefloten”, zei D66-leider Alexander Pechtold. Volgens Emile Roemer (SP), die eerder met een motie van wantrouwen dreigde, is Rutte zelfs “compleet teruggefloten” door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en diens PvdA. Volgens Sybrand Buma is Rutte “teruggeslagen in het hok door de PvdA”.

In hun brief schrijven Rutte en Timmermans dat de belangrijkste opgave van de Europese Unie de komende jaren is het prille economische herstel te bestendigen en uit te bouwen. Die opgave ,,is in het bijzonder urgent gelet op de hoge (jeugd-) werkloosheid in een aantal lidstaten”.

Rutte noemde woensdagochtend in een kranteninterview vijf prioriteiten waar de nieuwe Europese Commissie zich de komende jaren mee bezig moet houden. Hij noemde een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de gezamenlijke arbeidsmarkt als de vijf belangrijkste taken voor ‘Brussel’.

PvdA-leider Diederik Samsom reageerde bijzonder kritisch op het lijstje en noemde dat “onbegrijpelijk en te karig”. Hij miste vooral een nadruk op werkgelegenheid. Ook de oppositie had forse kritiek op de premier.

In de tweede brief die Rutte en Timmermans woensdagavond op aandringen van de Kamer schreven, komen de vijf prioriteiten van Rutte terug, maar worden ze aangevuld met een reeks andere zaken als “meer en fatsoenlijk werk”. Volgens Buma zijn vijf kerntaken er snel 50 geworden.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra constateerde aan het einde van de zogeheten regeling van werkzaamheden dat de “klucht” die door de oppositie was opgevoerd, wel lang genoeg had geduurd. Volgens hem was en is er niks nieuws onder de zon en heeft het kabinet steeds “met één mond gesproken”. “Dit was kennelijk even nodig, dan kunnen we nu naar de stembus.”

Rutte zei zelf in RTL Late Night dat wat Samsom zei “terecht is”. Alles moet leiden tot banen. Volgens hem waren de vijf punten die hij noemde al bekend en stáán die ook. In zijn ogen sprong de oppositie op de felheid van Samsom in en werd het weer rustig toen hij er een brief over schreef.

(ANP)