Boko Haram op zwarte lijst VN

23-05-2014 06:52

Een commissie van de VN-Veiligheidsraad heeft de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram donderdag op de zwarte lijst geplaatst. Dat betekent dat de financiƫle tegoeden van de groep in het buitenland worden bevroren, dat leden van de groep niet naar het buitenland kunnen reizen en dat de levering van wapens aan Boko Haram is verboden.

De aanleiding voor het besluit is de ontvoering van meer dan 250 schoolmeisjes uit de plaats Chibok in het noordoosten van Nigeria. De terreurgroep heeft gedreigd hen als slavinnen te verkopen.

Tot nu toe bood Nigeria veel verzet tegen hulp uit het buitenland in de strijd tegen Boko Haram.

Amerikaanse militairen gaan voorlopig ook niet proberen de ontvoerde schoolmeisjes te redden. Dat zeiden Amerikaanse functionarissen donderdag op voorwaarde van anonimiteit.

De regering van president Barack Obama zou het ministerie van Defensie nog niet hebben gevraagd plannen te maken voor een mogelijke reddingsoperatie, zeggen de bronnen. Er zijn momenteel wel Amerikaanse militairen in Tsjaad betrokken bij de zoektocht naar de schoolmeisjes. Zij gebruiken onder meer onbemande vliegtuigjes om de kinderen op te sporen.