Love Hotels big business in Rio de Janeiro

23-05-2014 14:59

In Brazilië worden love hotels niet alleen getolereerd, ze zijn volledig geaccepteerd. De wijk Lapa in Rio de Janeiro zit er helemaal vol mee; plekken waar allerlei soorten mensen komen om even een nummertje te maken. En de Brazilianen komen zonder schaamte uit voor een bezoekje aan een dergelijk etablissement. Doordeweeks huren stelletjes die een avondje van hun kinderen zijn verlost een kamer af en in het weekend scoren vooral de jongeren na een avond stappen.

6x675
Foto’s: Brigitte Borm
In Nederland is een overnachting met je partner in een (chique) hotel alleen weggelegd voor een speciale gelegenheid, maar hier is het dagelijkse kost. Niet zo gek, als je je bedenkt dat de meeste Brazilianen thuis blijven wonen tot ze getrouwd zijn en de families in kleine huizen vertoeven. Daar bovenop is het ook niet ongebruikelijk dat er drie generaties onder één dak leven en dat betekent dat je je tijdens je sekscapades nogal in moet houden. “En naast de gewenste privacy heb je hier in het hotel natuurlijk ook een lekker comfortabel bed”, verklaart Serio (37), directeur van het Love Time Hotel in de middenklasse wijk Glória.

Typisch Spaans

Het hotel werd in 1995 door Sergio’s Spaanse vader gebouwd, die de traditie uit zijn geboorteland meenam en die nu de wijken in dit deel van Rio tekent. “Waar de Portugezen vaak een bakkerij beginnen en de Italianen een ijssalon openen, starten Spanjaarden meestal een love hotel.” Ze zijn er in alle soorten en maten. Het Love Time Hotel is één van de chiquere ‘motels’ – zoals ze ook wel genoemd worden – en lijkt van buitenaf meer op een gewoon hotel.
4x675
Niets is minder waar. Maar naast gasten die speciaal voor de liefde komen, krijgt Sergio ook mensen over de vloer die een kamer alleen een paar uur afhuren om tot rust te komen of doordeweeks een nachtje blijven slapen, omdat de reis van werk naar huis te lang is. Zijn drukste uren zijn dan ook rond de lunch, tegen het einde van de middag wanneer de gemiddelde werkdag erop zit en op vrijdagen.

Legaal initiatief

Natuurlijk komen er ook regelmatig mensen die er een affaire op nahouden en ook om de prostituees kun je niet heen. De Rua de Glória, waar het hotel aan ligt, die de wijken Lapa en Glória verbindt, staat ’s avonds vanaf een uur of acht vol prostituees. De één nog schaarser gekleed dan de ander. “We kunnen niemand weigeren, dus ook mensen die met een prostituee aankomen niet. Je zou jezelf daar ook flink mee in de vingers snijden, omdat zij een belangrijk deel van je vaste clientèle zijn”, legt Sergio uit.
1x675
De eerste motels in Brazilië werden aan het eind van de jaren ’60 opgezet, als (legaal) alternatief voor de ongetrouwde burgers. Toen vroegen de gewone hotels aan de receptie namelijk nog om een trouwboekje, als je als stel binnen kwam lopen. Inmiddels zijn ze een geaccepteerd onderdeel van de Braziliaanse seks scene. In heel het land vind je motels waar je een kamer voor een paar uur kunt boeken. In grote steden als Rio, São Paulo en Salvador zitten er honderden en zelfs in kleine dorpjes aan de kust zie je langs de snelweg ontmoetingsplekken met namen als Hotel Encontros en Libido Hotel.
5x675
Verbazing alom dus, dat wij Nederlanders dat maar gek vinden. “Over de hele wereld moeten mensen elkaar toch ontmoeten voor een date?”, vraagt Sergio zich af. “En eigenlijk doen jullie het ook wel eens! Alleen is het hier een stuk goedkoper en hoef je niet een hele nacht in het hotel te blijven.”

Imago

Met het oog op de Wereld Kampioenschappen die deze zomer in de strandstad worden gehouden, verandert ongeveer een derde van de 180 love hotels in Rio hun profiel en imago, vanwege de potentiele toename in klandizie. De stad kampt namelijk met een tekort aan hotelbedden. Als extraatje krijgen de motels die 90 procent van hun kamers vrijmaken voor de voetbalsupporters een korting op de onroerendgoedbelasting.
7x675
Maar zover hoeft Sergio niet te gaan. “Wij combineren al jaren gewone gasten met de gasten die hier voor de liefde komen, zoals tijdens het jaarlijkse carnaval, en dat gaat tot nu toe altijd goed. We laten dan bewust niet teveel gewone gasten toe, zodat het niet met elkaar interfereert, maar het één sluit het ander zeker niet uit.” Hij verwacht dat de veranderingen van de love hotels tot en met de Olympische Spelen in 2016 stand houden en dat veel motels dan weer hun ware aard laten zien. “Ik ben er nu alleen maar blij mee, want op deze manier hebben we toch weer iets minder concurrentie.”