Recensie

Starred Up een verre van voorspelbare film

24-05-2014 09:15

Starred Up is de term voor een (omstreden) maatregel die in Engeland gebruikt wordt wanneer extreem criminele jongeren nog voor hun 21e naar een gevangenis voor volwassenen overgebracht worden. Jonathan Asser schreef er een film over, gebaseerd op zijn eigen ervaringen als vrijwillig therapeut in een gevangenis.

Asser koos voor de negentienjarige Eric Love als hoofdpersoon in dit rauwe, agressieve en beklemmende drama. Wanneer Eric (een indrukwekkende Jack O’Connell, die we nog kennen van Eden Lake) aan het begin van de film de gevangenis wordt ingebracht, lijkt hij nog een rustige en stille jongen. Maar schijnt bedriegt, want hij is een straatschoffie eerste klas. Zo één die liever praat met zijn vuisten, dan met zijn mond.

In de gevangenis voelt Eric zich aanvankelijk een beetje als een brugklasser op de middelbare school: hij moet zich bewijzen naar de ouderen toe. Dat bewijzen doet Eric door middel van geweld, de agressieve tiener schroomt niet zijn medegevangenen – vaak jaren ouder en een kop groter – half dood te slaan.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>