CDA krijgt meeste zetels

26-05-2014 06:40

Het CDA heeft bij de Europese verkiezingen 5 zetels gehaald. Het blijft daarmee de grootste Nederlandse partij in het europarlement. De partij dankt dat resultaat aan een lijstverbinding met ChristenUnie/SGP. Procentueel werd D66 de grootste partij met 15,4 procent van de stemmen, tegen 15 procent voor het CDA. D66 krijgt echter maar 4 van de in totaal 26 Nederlandse zetels.

De uitslag voor de PVV valt mee vergeleken bij de exitpoll van donderdag. De partij van Geert Wilders haalt niet 3, maar 4 zetels. VVD en PvdA blijven allebei op 3 zetels staan. De SP krijgt net als 5 jaar terug 2 zetels. Ook GroenLinks en de ChristenUnie/SGP krijgen er 2. De Partij voor de Dieren komt met 1 zetel voor het eerst in het europarlement. 50PLUS, dat volgens de exitpoll op 1 zetel kon rekenen, haalt de kiesdrempel niet.

CDA-leider Sybrand Buma is ,,dolblij” met de uitslag. Hij wees erop dat zijn partij evenveel zetels heeft gehaald als bij de vorige Europese verkiezingen, terwijl ze sinds 2009 door een diep dal is gegaan. ,,We hebben de stijgende lijn weer te pakken.”

Ook D66-leider Alexander Pechtold is ,,ongelofelijk blij”. De democraten krijgen 1 zetel meer in het europarlement dan bij de vorige verkiezingen. Pechtold constateerde wel dat de PVV het minder slecht heeft gedaan dan hij had gehoopt. ,,Het zal zaak zijn om in het Europees Parlement het blok van anti-Europese partijen goed weerwerk te blijven bieden.”

PVV-leider Wilders reageerde opgetogen dat de uitslag voor zijn partij meevalt. ,,Op naar een grote eurokritische fractie in het EP samen met de volgende President van Frankrijk, Marine Le Pen!”, twitterde hij. Het Front National van Le Pen is de grote winnaar in Frankrijk. De PVV wil met deze en andere anti-Europese partijen gaan samenwerken.

PvdA-leider Diederik Samsom is ,,enigszins tevreden” dat zijn partij haar 3 zetels heeft behouden. In peilingen was de sociaaldemocraten een zware nederlaag voorspeld. Samsom zei wel te beseffen dat de PvdA nog een lange weg heeft te gaan.

Lijsttrekker Hans van Baalen van de VVD liet weten ,,trots” te zijn op het behoud van de 3 zetels voor zijn partij. De VVD heeft die ,,op eigen kracht behaald”.

SP-leider Emile Roemer sprak van ,,de beste Europese verkiezingen ooit” voor zijn partij, maar hij vindt het minder leuk dat ze als gevolg van de lijstverbindingen een zetel misloopt.

(ANP)