Buitenland

Verkiezingen Egypte: de beste TV-quotes

27-05-2014 21:09

Egyptenaren kunnen ook woensdag stemmen voor de presidentsverkiezingen. Dinsdag was al de tweede dag dat de stembureaus open waren, maar vanwege een ‘hittegolf’ plakt het regime er een dag aan vast. De machthebbers in Caïro proberen zo de opkomst bij de omstreden presidentsverkiezingen zo hoog mogelijk te maken. Maarschalk al-Sisi lijkt erg bang voor een lagere opkomst dan bij de presidentsverkiezingen in 2012. Ondertussen gingen de Egyptische media maandagavond helemaal los op niet-stemmers. Alle ruim 20 tv-zenders in Egypte staan achter het leger en zijn inmiddels keiharde propaganda-kanalen. De oppositiezenders zijn al sinds begin juli op zwart. De fraaiste uitspraken op deze zenders op een rij. Plus: er is toch een béétje kritiek hoorbaar.

‘Schandalig, waar zijn jullie?’

“Als iedereen die werkt nou gewoon maakt dat iemand anders ook gaat stemmen. Ga samen stemmen.” zegt de bekende talkshow host Amr Adeeb van de commerciele zender CBC. En dan in de in zwart en wit gehulde presentatrice van Faraeen TV: “Wij wilden het feest van de democratie vieren, het hele feest van de democratie is ingestort. Waar zijn jullie? Schandalig, waar zijn jullie?” roept ze woest.

Ondertussen op Balad TV: “Ik ben zo verdrietig vandaag” zegt een luisteraar al huilend, die inbelt. “Waarom?” vraagt de presentator. “Het stemlokaal was leeg, mijnheer Ahmad!” “Ik ben bereid om mijn aderen door te snijden, hier, voor jullie, on air, als jullie maar gaan stemmen” gaat Adeeb verder

‘Dit is een volk dat klaar is om op geschoten te worden’

“Waar zijn de mensen? Waar is het volk?” schreeuwt de in zwart-wit gehulde presentatrice. Ze interviewt Tawfeeq Okasha, die bekend staat om zijn bizarre uitspraken. “Wat willen jullie nou? Moet ik de voeten van je ouders kussen, moet ik mijn kleren uit trekken en hier naakt gaan liggen live in de uitzending? Wat-Willen-Jullie-Nou? schreeuwt hij. “Dit is een volk dat klaar is om op geschoten te worden” aldus Okasha.

Opmerkelijk: toch kritiek?

Dan bij de buren, bij de uitgesproken pro-leger zender ONtv. Ibrahim Eissa, die onlangs nog de eer had om al-Sisi voor de allereerste keer op de Egyptische tv te interviewen, samen met Lamees El-Hadidy van CBC: “Ik zeg jullie, het ontbreekt de Sisi campagne aan politieke body, die campagne heeft geen politiek gewicht. “Het is volslagen duidelijk geworden dat de El-Sisi campagne geen politiek gewicht heeft.” Speelt hier wellicht ook mee dat al-Sisi hem vrij grof bejegende tijdens het interview? “Onderbreek me niet!” snauwde Sisi hem bij herhaling toe.

Dat is toch opmerkelijk van de pro leger zender…

‘De wereld kijkt mee’

Op weer een andere zender belt een luisteraar in:“ Toen de veldmaarschalk vroeg op 24 juni “Kom demonstreren” kwamen er 40 miljoen. Wat is er in vredesnaam gebeurd?” “Wat willen we nou dat de wereld ziet? Vijftien miljoen die komen stemmen, en 30 miljoen die hen belachelijk maken? Is dat wat jullie willen? “Wie zijn jullie nou eigenlijk?” roept een andere inbeller kwaad. Interessant: al-Sisi zei zelf eerder ook al ‘dat de wereld meekijkt’.

Oud parlementslid Mustafa Bakri, die bekend is om zijn uitspraken om Amerikanen af te slachten als al-Sisi vermoord wordt door ‘een Amerikaanse samenzwering’: “De mensen zitten altijd de airco en gebruiken hun hersens niet.De regering moet morgen de elektriciteit afsluiten, in alle huizen zodat er geen enkele airco meer werkt, dan komen ze wel naar buiten om te stemmen!”

CBC

Stem, zegt de CBC-presentatrice

En een volgende presentator, Wael Ebrashi, zegt op tv dat het niet nodig is om correspondenten in de provincies te hebben omdat de stemlokalen te leeg zijn. “We hadden dat wel gewild, overschakelen naar correspondenten in de provincies.” “Uiteindelijk was het beeld van de stemlokalen, in de meeste, niet wat we hadden gedacht” vertelt een correspondent.

‘Laat ze dan zichzelf neerschieten’

“Wat moet er gebeuren als een vrouw een vrije dag heeft en naar de markt gaat in plaats van naar het stemlokaal? “Ze zou beschoten moeten worden. “Dat is een erg zwarte ramp” werpt de presentatrice nog tegen. “Laat ze dan zichzelf neerschieten” zegt Okasha weer. “Volslagen leeg, vol-sla-gen” roept Ibrahim Eissa van ONtv

En op een andere zender roept een presentatrice: “Ga vandaag stemmen. Ga dan stemmen! Een uur, of een half uur in de rij staan. Of je nu je stem aan Sisi of aan Hamdeen wilt geven, ga stemmen!”

Jazeker, Egypte stemt. Wordt vervolgd.

Lees ook

Terroristische Moslimbroeders bijeen in Amsterdam!