Recensie

Enemy een film voor in de filmgeschiedenisboeken

28-05-2014 13:31

Vorig jaar kwam het meesterwerk Prisoners uit van regisseur Denis Villeneuve. Een indrukwekkend portret over de vermissing van twee meisjes en de gevolgen daarvan op de vader (Hugh Jackman) en een rechercheur (Jake Gyllenhaal). Helaas werd de film (en Jackman) vrijwel genegeerd bij de Oscars, maar de verwachtingen voor Villeneuves volgende film waren hooggespannen. Hoewel eerder gefilmd dan Prisoners, komt Enemy later uit. Wel opnieuw met Jake Gyllenhaal en nu zelfs in een dubbelrol.

Adam (Jake Gyllenhaal) heeft een saai en eentonig leven als geschiedenisleraar. Met een weinig spannende baan en in een sleur geraakte relatie lijkt zijn leven elke dag hetzelfde. Totdat hij in een B-film een acteur (Jake Gyllenhaal) ziet, iemand die exact op hem lijkt. Die acteur woont samen met zijn zwangere vriendin in een flat, maar in hoeverre leven zij hetzelfde? Of zijn hun levens in elkaar verworven?

Enemy is een andere film dan Prisoners, maar bewijst net zo zeer dat Villeneuve een zeer interessante regisseur is om in de gaten te houden. Naast de speelduur (van 153 naar 90 minuten) is ook de sfeer een stuk anders. Waar zijn vorige film vrij donker en naargeestig was, heeft zijn nieuwe film meer een mistachtige en zeer mysterieuze sfeer. Heel voorzichtig worden wij gevoed met hints in dialogen of dingen op de achtergrond, zodat we dichterbij de oplossing van het raadsel komen. Dat denken we tenminste.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>